Srpski mafijaši za putovanje po Evropi koriste hrvatske pasoše: Praktični zbog sličnih imena

Za lažne dokumente spremni su da iskeširaju i do 20.000 evra

  • 8
Hrvatski pasos Hrvatski pasoš / Foto: Wikipedia

Hrvatski pasoši traženi su među mafijašima iz Srbije, koji će za lažni dokument bez problema iskeširati između 10.000 i 20.000 evra, piše Večernji list.

Nije poznato koliko ga je platio Veljko Belivuk poznat i kao Velja Nevolja, kada mu je bio potreban novi identitet. Izabrao je ime Branko Bošnjak. O tajnom životu mafijaša pisao je "Kurir", koji navodi da je i Radoje Zvicer, za kojeg se govori da je vođa kavačkog klana, imao nekoliko identiteta.

Mafijaši najčešće biraju lažne pasoše zemalja iz regije, a hrvatski su im dragi jer se pomoću njih mogu kretati po državama Evropske unije, bez viznog režima. Osim toga, jednostavnije im je da nose pasoš kojem piše Branko Bošnjak nego, na primer, Jurgen Hauptman, pogotovo ako ne znaju nemački, piše "Večernji list".

Veljko Belivuk, uhapšen je pre nekoliko meseci zbog ubistva i nestanka više osoba. Vodio je najokrutniju zločinačku organizaciju u Srbiji za koju se pisalo da je od ostataka protivnika "pravila ćevape". O počinjenim zverstvima nakon spektakularnih hapšenja govorio je i predsednik Aleksandar Vučić.

Hrvatske pasoše proteklih decenija, prema pisanju medija, imali su i kriminalci Luka Bojović Pekar, Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Cvetko Simić Preletač, balkanski Eskobar Darko Šarić, neki od članova pljačkaške grupe Pink Panter...

I Sretko Kalinić Zver, koji se skrivao u Hrvatskoj, imao je pasoš na tuđe ime, koji je navodno podigao na šalteru policijske stanice u Zagrebu. Pisalo se i da je deo pasoša nestao u konzulatu u Mostaru 90-ih godina. Policija je pre devet godina u akciji "Border" uhapsila više osoba i optužila grupu koja je od 2006. do kraja 2010. falsifikovala i prodavala hrvatske pasoše kriminalcima iz susednih zemalja za 10.000 evra po komadu, zaradivši 680.000 evra. Imali su pomoć policajaca, kao i diplomata.

Prema analizi Passport Indexa, koji je ranije rangirao 193 članice UN-a prema broju zemalja u koje mogu slobodno da uđu bez traženja vize ili se viza mogla dobiti odmah po dolasku, najjači pasoš imao je Novi Zeland, a Hrvatska je bila na visokom osmom mestu. S pravim hrvatskim pasošem bez vize moglo je legalno da se ide u 121 državu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    4. jul 2021 | 11:37

    Hrvatski kriminalci prodaju pasose drzavu su vec prodali.

  • Majkl Džondar

    4. jul 2021 | 11:37

    Pametno. Ovo treba da subvencionišemo.

  • MUJO

    4. jul 2021 | 13:58

    I na pasošu prva kocka bela( ustaška) da li je i to slučajna greška ili je fašistička evropa pokazala pravo lice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA