• 4
 ≫ 

Bramerc: Nezadovoljan sam procesuiranjem i glorifikacijom ratnih zločina u Crnoj Gori

 ≫ 

Materijal kojim raspolaže Tužilaštvo otkriva mnoge zločine koje su počinili građani Crne Gore, bilo kao pripadnici JNA u Dubrovniku 1992. godine, paravojnih formacije u istočnoj Bosni ili pripadnici Vojske Jugoslavije na Kosovu

 • 4
Serž Bramerc Serge Brammertz

Foto: DOMINIQUE FAGET/AFP/Profimedia

Serž Bramerc izjavio je u Podgorici da kao tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivični sud ne može da bude zadovoljan procesuiranjem odgovornih za ratne zločine u Crnoj Gori jer su, kako je rekao, mnoge donete presude bile oslobađajuće.

- Kao tužilac ne možete biti zadovoljni takvim rezultatima. Jako mi je teško da komentarišem da li nisu dovoljno istraženi ili su postojali neki drugi problemi. Ali, više me zanimaju budući predmeti koji će se voditi u Crnoj Gori - kazao je Bramerc, koji je tokom vikenda boravio u Podgorici.

Novinarima je ispričao da je često od različitih crnogorskih zvaničnika čuo da im je drago što u Crnoj Gori nije bilo ratnih zločina, kao da nije bilo ni oružanog sukoba.

Zato ih, kaže, on uvek podseća da su mnogi građani Crne Gore učestvovali u sukobu, prvo u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

On je kazao da je potrebno nešto preduzeti u društvima kako bi se sprečilo dalje veličanje ratnih zločinaca i poricanje zločina.

- Materijal kojim raspolaže Tužilaštvo otkriva mnoge zločine koje su počinili građani Crne Gore, bilo kao pripadnici JNA u Dubrovniku 1992. godine, paravojnih formacije u istočnoj Bosni ili pripadnici Vojske Jugoslavije na Kosovu. Takođe znamo da je logor Morinj, u kojem se dogodilo mnogo zločina, bio na teritoriji Crne Gore i da su zločini počinjeni i u Bukovici, da pomenem samo neke - naveo je Bramerc, preneo je portal RTCG.

Rekao da je da je Crna Gora procesuirala, iako, kako je naglasio, ne vrlo uspešno, neka od tih krivičnih dela, ali i da dodatni postupci u budućnosti slede.

Napomenuo je da njegova kancelarija ima vrlo dobru saradnju sa crnogorskim državnim tužilaštvom i da su prošle godine predali dosije s više od 15 osumnjičenih, državljana Crne Gore koji su tokom rata počinili zločine u Bosni i Hercegovini.

- Mnoge od tih osoba osumnjičene su za stravične zločine seksualnog nasilja, uključujući seksualno ropstvo, silovanje, mučenje, prisilnu prostituciju i trgovinu ljudima radi seksualnog iskorištavanja, dok su neki osumnjičeni za mučenja i pogubljenja civila - naveo je Bramerc.

On je dodao da ostaje da se vidi šta će Državno tužilaštvo uraditi sa ovim materijalom, kako će se sprovoditi istrage i kako će biti moguća krivična gonjenja. Bramerc je okupljenima poručio da su spremni da pruže svu potrebnu podršku u vezi sa tim materijalima, ali, kako je dodao, podršku moraju pružiti i vlasti Crne Gore i tužioci iz drugih zemalja regiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • beast

  5. jul 2021 | 14:34

  Pa to su sveti ratnici moj druze, ne razumete vi to. Samo polako

  13
  0

  Podelite komentar

 • Sneza

  5. jul 2021 | 15:11

  Znate za logor Morinj, a ne znate za " Loru" ?

  10
  0

  Podelite komentar

 • Predrag Z.

  5. jul 2021 | 16:55

  JNA i Vojska Jugoslavije su bile regularne Vojske, oni nisu činili zločine !

  5
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok