≫ 

Bugarska prisvojila Ohrid u spotu: Severna Makedonija je optužila za teritorijalne pretenzije

U Bugarskoj će 11. jula biti održani vanredni parlamentarni izbori

  • 9
Ohrid Foto: Pixabay

0

Bugarska stranka VMRO BND je ispred koalicije "Bugarske patriote" objavila predizborni snimak u kome obećava da će štititi bugarski identitet. Međutim, u videu se pojavljuju kadrovi današnjeg Ohrida, što je naišlo na osudu makedonske strane.

Naime, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije optužilo je bugarsku stranku za teritorijalne pretenzije. Nakon toga se oglasio bivši ministar odbrane, lider stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov koji je rekao da u Ohridu (prestonica Bugarske od 992. do 1015. godine), kao i u celoj Makedoniji, živi mnogo Bugara. Kako je istakao, njegove kolege i on štite bugarski identitet i kulturu širom sveta, piše Sputnjik.

- Čuvamo sećanje i pamtimo da je Ohrid jedna od najslavnijih prestonica Bugarske... Ohrid je takođe prestonica bugarskog cara Samuila. Preko Ohridske arhiepiskopije s tim gradom je povezana naša pravoslavna crkva. Nismo mi krivi što uvaženi političari u Skoplju ne znaju ili se prave da ne znaju svoju istoriju - napisao je Karakačanov na Fejsbuku.

Političar je takođe optužio makedonske obaveštajne službe za pokušaj da "prijateljski odvrate" svoje sugrađane - Bugare da glasaju na parlamentarnim izborima u Bugarskoj.

- Ta praksa zastrašivanja i poziva korišćena je više puta, uključujući i prethodne izbore. Razmislite o tome sledeći put, pre nego što budete slali note i glasno pretendovali na pravo da budete deo Evropske unije - poručio je Karakačanov.

Podsetimo, u Bugarskoj će 11. jula biti održani vanredni parlamentarni izbori. Juče je stranka VMRO BND objavila video u kome su obećali da će se boriti protiv pretnje povezane sa migrantima, pogrešnom politikom integracije pojedinih grupa stanovništva, sa siromaštvom i monopolom banaka. U tom snimku se pojavljuju i kadrovi Ohrida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. jul 2021 | 07:44

    E moji dragi Makedonci, na kraju će se vidjeti ko Vam je bio prijatelj, a ko Vas je nategao. Pobjegli ste iz jedne države glavom bez obzira, bilo je to tada popularno. Ok, nemam ništa protiv, al sad vidite da kad ste mali i nejaki kako svi vide dobar zalogaj. Neka Vam je sa srećom, al se bojim da neće to dobro da bude.

  • Mile rent-a bubreg

    10. jul 2021 | 10:32

    Svi su bili napaljeni da imaju svoju državu(odnosno zapad ih je napalio) Sada su to banana zemlje sa 1,5 ljudi, CG sa 600.000, koje zavise od milostinja zapada, pa moraju da pljuju po potrebi po Srbiji kada to Amerima ili Švabama odgovara.

  • Аца Делија

    10. jul 2021 | 11:56

    Само да их опет ми не бранимо... Стара Србија или не... Показали су се и они, како 1941 - 1945. године, тако и 1991 - 2008. године, па и касније (пријем КиМ у УНЕСКО).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA