Kavčani iz Slovenije naoružavali kriminalce po Evropi: Srbin u kućnom pritvoru igrao ključnu ulogu

Državljanin Srbije iz kućnog pritvora organizovao predaju pištolja kavčanima, a oni su ih dalje švercovali preko granica država EU, ali i u Srbiju

  • 0
Arsenal oružja, puške, pištolji Foto: Shutterstock

Slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana kupovala je u Slovačkoj oružje koje je preprodavala drugim kriminalnim organizacijama i naplaćivala u kokainu ili heroinu, pišu podgoričke Vijesti.

List navodi da u krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije tamošnjem Specijalnom državnom tužilaštvu podnela protiv više desetina članova kavačkog klana piše da ih je automatskim i poluautomatskim oružjem snabdevao državljanin Srbije, koji je iz kućnog pritvora organizovao predaju pištolja kavčanima, a oni su ih dalje švercovali preko granica država EU, ali i u Srbiju.

Slovenačka policija uz pomoć kolega iz drugih država ušla je trag ljudima koji su za klan kupovali oružje, koristeći falsifikovana dokumenta i dozvole za nošenje oružja. To su učinili iako su na svim oduzetim pištoljima bili izbrušeni serijski brojevi, a sastavljani su od nekoliko komada oružja istog proizvođača.

U istrazi su im pomogli i predstavnici EUROPOL-a preko kojih su od proizvođača oružja za svaki komad dobili podatke kojoj prodavnici je isporučen, a preko njih i došli do kupaca.

Policija Slovenije otkrila je navodno i u kojim je krivičnim delima korišćeno oružje kojim su kavčani snabdevali kriminalce, a neki pištolji oduzeti su i od njihovih članova.

U krivičnoj prijavi piše da su kuriri pištolje krili u kabini kamiona, u metalnom sanduku ležaja. Na taj način prevozili su ih od “dobavljača” u Slovačkoj do kupaca u Holandiji, Sloveniji i Srbiji.

- Zločinačko udruženje na čelu sa Filipom Vrzićem čiji nadimci na aplikaciji Sky su Drug i 10NO, pored redovnog krijumčarenja raznih vrsta droga, bavilo se i švercom oružja, uglavnom poluautomatskih i automatskih pištolja. Za koordinaciju nabavke, prevoza i prodaje oružja bili su zaduženi Vrzić i Klemen Kadivec koji je koristio Sky nadimke Tom Ford, Sand Man i.... Vrzić je nelegalno oružje kupovao u Bratislavi, od državljanina Srbije koji je u to vreme bio u kućnom pritvoru - piše u prijavi.

U prijavi je navedeno da je ta zločinačka grupa između 22. februara i 29. aprila 2019. godine iz Slovačke u Holandiju pet puta prošvercovala veće količine poluautomatskih pištolja. Nakon svake predaje oružja u Holandiji, u Sloveniju su se vraćali sa kokainom.

Slovenačka policija 14. maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Identifikovali su 48 članova, a prijavu su podneli i protiv više desetina neidentifikovanih članova te organizovane kriminalne grupe sa kojima su komunicirali putem kriptovane Sky aplikacije.

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo 20 državljana Slovenije, 12 iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan iz Makedonije.

Policija ih sumnjiči da su od avgusta 2018. do maja 2021. godine počinili više desetina krivičnih dela vezanih za šverc droge, oružja, novca.

Video: Uz razvaljivanje vrata stana i uz povike lezi dole uhapšen kavčanin Dekster

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA