≫ 

Ukraden najstariji rukom pisani Kuran iz Fojnice: Policija traga za lopovima

Širom Bosne i Hercegovine, ali i sveta mogu da se pronađu Kurani stari 300 do 400 godina izrađeni u Fojnici

  • 0
Vernici, Muslimani, Muslims, Mosque, Džamija, Kuran, Quran Foto: Pixabay

Najstariji rukom pisani Kuran utorak je ukraden iz Atik džamije u Fojnici, gde se godinama čuva.

Portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić za Klix.ba potvrdio je da je prijavljena krađa Kur'ana i da je policija izašla na lice mesta i obavila uviđaj.

- U saradnji s nadležnim Tužilaštvom policijski službenici preduzimaju mere iz svoje nadležnosti u rasvetljavanju tog krivičnog dela. Ovo delo će se najverovatnije tretirati kao teška krađa kulturnog dobra ili stvari od naročitog naučnog, umetničkog, istorijskog ili tehničkog značaja - kazao je.

Fojničku Atik-džamiju izgradio je 1551. godine Mustafa Sin Hidru ili Hadr, a važi za jedan od najstarijih objekata u ovom delu BIH. Ukradeni Kur'an je prvobitno pronađen u zidu džamije nakon njenog spaljivanja. Star je oko 350 godina. Delo je Mustafa sin Salihov sin hadži Mahmudov, koji ga je prepisao 1750. godine.

Širom Bosne i Hercegovine, ali i sveta mogu da se pronađu Kur'ani stari 300 do 400 godina izrađeni u Fojnici, koja je od davnina poznata po prepisivačima Kur'ana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA