• 11

Hrvati žele lik Nikole Tesle na kovanicama evra, za to se zalaže i Kabinet predsednika

, Telegraf

Kabinet predsednika Republike još sredinom aprila službeno je dostavio komisiji svoje predloge: šahovnicu, Teslu i Dubrovnik

 • 11
Nikola Tesla, Naučnik

Nikola Tesla / Foto: JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia

Da li lik Nikole Tesle treba da bude jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog evra, pitanje je o kom se poslednjih dana intenzivno raspravlja u hrvatskoj javnosti.

- To je istorijska prilika da ispričamo priču o čoveku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Evropi - samo je deo statusa na Fejsbuku, svojevrsnog apela hrvatskoj vladi, dizajnera Davora Brukete.

A upravo je Teslu kao jedan od motiva prvi predložio Kabinet predsednika Republike Hrvatske, koji je od samog početka učestvovao u radu Komisije Hrvatske narodne banke, a koja je već na svojoj prvoj sednici 19. marta pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju predloge za odabir rešenja za hrvatsku kovanicu evra, piše Večernji list.

- Kabinet predsednika Republike još sredinom aprila, pre druge sednice komisije 1. juna, zvanično je dostavio komisiji svoje predloge da hrvatska kovanica evra ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik - objasnio je dalji tok događaja Velibor Mačkić, predsednikov savetnik koji je bio i predstavnik Kabineta predsednika u HNB-ovoj komisiji.

Nakon što su sve institucije zastupljene u radu Komisije dostavile predloge, sprovedena je anketa među članovima Komisije, a nakon koje je HNB-ova komisija za odabir rešenja i HNB-ova komisija za novac predložila da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savetovanju koje traje do 22. jula između pet predloženih (šahovnica, karta Republike Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik).

U javnom savetovanju građani mogu predložiti i šesti motiv, o kojem će se takođe raspravljati.

Video: Vučić: Tesle su strašno stradale od nacističkog režima, ustaškog režima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Iva

  To je odgovol oni zele sal nema nista od toga nek nastave to

  0
  0

  Podelite komentar

 • gulag

  Srbija je nebitna i njezino mišljenje.

  0
  1

  Podelite komentar

 • Зоран

  Само је шаховнице њихова, остала два симбола су српска - Дубровник и Тесла! Чуди ме да нису уместо шаховнице предложили Новака Ђоковића!?

  7
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima