≫ 

Mapa haosa koji vlada: Nakon vrućine, meteorolozi u celom regionu upozoravaju na padavine i poplave

Poplave su već počele u Hrvatskoj i BiH

  • 9
Mapa padavina Printskrin: zoom.earth

Nakon nekoliko nedelja tokom kojih su nas upozoravali da ne izlazimo iz kuće na duže vremenske periode zbog velikih vrućina, sada vlasti u celom regionu upozoravaju na opasnost koju donose obilne padavine.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na kratkotrajne vremenske nepogode za područje Srbije od danas do ponedeljka.

"Za dane vikenda i u ponedeljak promenljivo oblačno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Ponegde nepogode sa jakim pljuskom, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom", navedeno je na sajtu RHMZ.

Dok je situacija sa vremenskim neprilikama donekle pod kontrolom, kod komšija su već počele poplave.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH upozorava na bujične poplave

Juče u ranim večernjim satima obilna kiša izazvala je poplave u više opština u severnom i centralnom delu BiH, a meteorolozi upozoravaju na opasnost od bujičnih poplava.

Najteže stanje je u Modriči, gde je zbog obilne kiše blokirano više saobraćajnica, a meštani, prema pisanju lokalnih medija, strahuju da se voda ne izlije u dvorišta i kuće.

Kiša, koja je nakon duže vremena i u većim količinama padala i na području Zeničko-dobojskog kantona, stvorila je probleme u nekim mestima i na području tog kantona, potvrdio je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić.

- Probleme su uglavnom uzrokovali nanosi šljunka, zbog čega su bili zagušeni odvodi na putevima. Na ulazu u Žepče, bio je poplavljen podvožnjak pa su vatrogasci intervenisali i iz vode izvadili jedno putničko vozilo, koje je pokušalo da prođe, kazao je on, prenosi portal Klix.

U mestu Dubrave, Grad Visoko, voda je nanela veće količine šljunka i odnela deo makadamskog puta, a u toku je sanacija, dodao je Aličić.

Voda se u zeničkom prigradskom naselju Hece izlila iz ispusta sa autoputa Koridora Vc i poplavila je nekoliko kućnih dvorišta.

Na drugom kilometru uz reku Krivaju, u Zavidovićima, voda se takođe izlila u kućna dvorišta. Bile su ugrožene tri-četiri kuće, ali su vatrogasci uspeli da ispumpaju vodu. U centru Zavidovića, odvod kod mosta nije mogao da primi svu vodu pa je jedan deo autoputa bio potopljen.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pozvalo je stanovništvo da zaštiti imovinu zbog mogućih bujičnih potoka i klizišta, jer se predviđa da bi jake padavine mogle da potraju tri dana.

Usled slivanja voda u Zavidovićima je došlo do otežanog odvijanja saobraćaja u centru grada, dok je na području Žepča zbog plavljenja podvožnjaka obustavljen saobraćaj.

U Vitezu je došlo do izlivanja reke Kruščice, a za sada nema informacija o ugroženim objektima i stanovništvu.

Meteorolozi u Federaciji BiH upozoravaju građane na opasnost od bujičnih poplava, ali navode da se ne očekuju poplave katastrofalnih razmera kakve su bile 2014. godine.

U Hrvatskoj moguće evakuacije

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) Hrvatske objavio je da će u untrašnjosti zemlje i na severnom Jadranu danas povremeno padati kiša i pljuskovi, a da će lokalno biti obilnih padavina. DHMZ je izdao narandžasto upozorenje za kontinentalnu Hrvatsku zbog najavljenih lokalnih pljuskova i grmljavine.

"Budite spremni na jače grmljavinsko nevreme koje može prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja", navedeno je u upozorenju.

Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad, kao i prekidi u saobraćaju.

Slično upozorenje izdato je i za nedelju, izuzev za osječku regiju, za koju je izdato crveno upozorenje zbog izraženih poplava, uglavnom u Posavini. Količina padavina će se kretati od 60 do 90 milimetara po metru kvadratnom.

Očekuju se poplave koje će zahvatiti veće područje, uz značajan rizik za živote i mogućnost evakuacija. DHMZ navodi da su mogući i veći prekidi u komunikacijama i prekid snabdevanja električnom energijom i vodom.

S obzirom na situaciju s poplavama širom Evropske unije, Odsek civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagovali u slučaju potrebe.

"Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučujemo da se ne upućuju na put. Vozačima, ukoliko su na putu, savetujemo da budu strpljivi i oprezni tokom vremenskih nepogoda. Takođe, pozivamo građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na reke, na kampovanja, a oni koji borave na moru treba da budu posebno oprezni ako nameravaju da provedu noć na otvorenom", navedeno je u saopštenju.

Oni su građanima takođe napomenuli da, ukoliko nastupe nepovoljni vremenski uslovi, ne šire paniku, već pozovu nadležne službe.

Podsetimo, poplave u Hrvatskoj već su počele poplave. Juče tokom poslepodnevnih sati u Novoj Gradiški pala je obilna količina kiše - više od 150 milimetara po metru kvadratnom. Poplavljeno je oko 80 objekata. Najviše je stradalo Lobino naselje, situacija je nešto bolja u Kovačevcu, gde bočni kanali i slivnici uspevaju da pokupe svu vodu.

U popodnevnim satima nevreme je zahvatilo i Dalmatinsku zagoru, naročito oko granice sa BiH. Nedaleko od granice na Dinari, u Velikoj Duvjakuši, pao je i grad.

Kako je na Twitteru objavila civilna zaštita, u Belom Manastiru su nakon obilnih kiša dve osobe ostale zarobljene zbog vode u podvožnjaku. Intervencijom vatrogasaca obe osobe su izvučene iz automobila bez povreda, a automobili su ostali ispod nadvožnjaka pod vodom.

Zagrebački vatrogasci su na Fejsbuku ponovili prošlogodišnje upozorenje. Navode da jake kiše donose opasnost od poplave. Čoveka može srušiti vodena bujica visine 15 centimetara, a bujica od 60 centimetara može da nosi auto. Oni su u svom upozorenju apelovali na građane da ne voze kroz vodu koja je dublja od 25 centimetara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA