• 59

Incko nametnuo izmene zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u BiH

, Telegraf

Ova Odluka stupa na snagu odmah

 • 59
Valentin Incko

Foto: ATA Images

Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kome mandat ističe 1. avgusta, doneo je odluku da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove odluke stupa na snagu odmah, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine predloženo ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Tekst izmena Krivičnog zakona koje je nametnuo Incko u dva dodata člana glasi:

"Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično delo iz staka (1) ovog člana, biće kažnjen kaznom zatvora od tri meseca do tri godine".

Izmenom u članu 3 Incko je nametnuo da:

"Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša da opravda zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao da oodstakne na nasilje ili mržnju usmerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, biće kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina".

Izmena zakona podrazumeva i da ko krivično delo iz članova od (1) do (3) ovog člana izvrši tako da javnosti učini dostupnim ili joj distribuira letke, slike ili druge materijale, biće kažnjen zatvorom od najmanje jedne godine.

A, ako je krivičn delo iz stava od člana (1) do (3) ovog člana počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je preteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će biti kažnje zatvorom od najmanje tri godine.

Zatvorsk kazn od manjanje tri godine zatvora dobiće svako ko dodeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravosnažno za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, opština ili grad, naselje i naseljeno mesto...

U obrazloženju odluke Incko navodi da svesni činjenice da pomirenja ne može biti bez priznanja zločina i odgovornosti, kao i da govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i revizionizam ili otvoreno negiranje genocida, zločin? protiv čovečnosti i ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom sudskim odlukama ugrožavaju vladavinu prava i predstavljaju direktnu prepreku miru, pomirenju i izgradnji poverenja i na kraju ugrožavaju izglede za sigurnu, mirnu budućnost Bosne i Hercegovine.

Navodi i da je duboko zabrinut zbog toga što istaknuti pojedinci i javne vlasti u Bosni i Hercegovini i dalje poričajuu da su akti genocida, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini bili počinjeni tokom oružanog sukoba, što pojedinci i organi vlasti javno dovode u pitanje legitimitet presuda koje su doneli Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Sud Bosne i Hercegovine i da pojedinci i organi vlasti slave ili veličaju osuđene ratne zločince.

Konstatirajući da su sve zakonodavne inicijative pokrenute pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine za rešavanje ovog pitanja blokirane.

"Iz prethodno utvrđenih razloga Visoki predstavnik ovim donosim odluku kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", naveo je Incko.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srdjan

  I treba da bude kaznjivo negiranje genocida nad jevrejima u drugom svetskom ratu, negiranje genocida nad jermenima od strane turske i negiranje genocida nad srbima u ndh

  1
  3

  Podelite komentar

 • Vucic

  Gospodine predsednice odvratite Dodika od suludih ideja,a Vulina od suludih izjava.Spasite nam decu,mnogo jaci devedesetih nista nismo uradili a tek danas.

  3
  2

  Podelite komentar

 • Srpska 🔔🔔🔔

  Evo ja negiram genocid, velicam srpskog generala, Ratka Mladica, Karadjica, to su nasi srpski junaci i heroji!!! I sta onda, dodjite da me uhapsite!!! Znate sta znaci sloboda misljenja?! Velicati, negirati... to je moje pravo, tj. sloboda misljenja!!! Ziveli SRBI!!!🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  2
  7

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima