≫ 

'Kantu nismo ispraznili jer niste dobro razvrstali otpad': Čistoća "zaratila" sa građanima Zagreba

Zagrepčani se guše u smradu

  • 3
Malezija plastični otpad smeće Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Samo desetak dana nakon što je Čistoća upozorila građane Zagreba da više neće odvoziti nepravilno razvrstani biootpad, pretnju su već počeli da ostvaruju, piše Jutarnji. Tokom vikenda mnoge od njih je na ulaznim vratima ili na kantama za biootpad dočekalo pisano upozorenje.

- Prilikom redovnog odvoza biootpada vaš rezervoar nije ispražnjen zato što je proverom utvrđeno kako u isti niste odložili isključivo propisani biootpad. Poštujte zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada! - piše na upozorenju.

Građani s kojima je Jutarnji razgovarao su šokirani, ali i zabrinuti i pitaju se ko će sada te pune kante da isprazni budući da Čistoća to nije učinila.

- Visoka je temperatura, muva je kao u priči, a biorazgradive vrećice se raspadnu nakon nekoliko dana - govori Vesna Siročić koja živi u zagrebačkoj Kustošiji u manjoj stambenoj zgradi sa sedam stanova.

Odvoz biootpada za njenu ulicu predviđen je svakog četvrtka, ali otpad iz kante nije odvezen već više od dve nedelje.

Pretprošlog četvrtka je kroz prozor videla kako je radnik Čistoće otvorio kantu, zatvorio je a da je nije ispraznio. Pomislila je kako je možda premalo otpada u njoj, ali ista situacija je bila i prošlog četvrtka, da bi je nakon toga na ulaznim vratima zgrade dočekalo obaveštenje.

Zvala je odmah nakon toga Čistoću, a rečeno joj je kako će se izvršiti vanredni odvoz - ali to se ni četiri dana nakon poziva nije dogodilo.

- Ponovno ću ih zvati u ponedeljak jer ovde je stvar i cene koju plaćam. Imam pravo u svojoj mesečnoj naknadi na četiri odvoza, a oni mi već dva puta nisu odvezli taj otpad. Čisto sumnjam da će mi to nadoknaditi - govori Vesna.

Osim što je potrebno razvrstavati otpad, potrebno ga je odlagati u posebne vrećice koje Čistoća deli građanima, ali oni se sve češće žale kako retko dobijaju te vrećice i kako te količine nisu dovoljne.

- Razgovarala sam sa stanarima zgrade i žale se kako im nedostaje vrećica za razvrstavanje otpada, a nemaju svi ni novca ni prevelike želje da ih kupe zasebno - zabrinuto naglašava Vesna.

Nakon što su odbili da odvezu biootpad, u kanti ispred svoje zgrade videla je plastičnu vrećicu i otpad iz nje prebacila u svoju biorazgradivu vrećicu koju je sama kupila.

- U toj plastičnoj vrećici je zaista bio biootpad, nije bio mešoviti, zato sam ga i prebacila u svoju biorazgradivu vrećicu. Ja svoje vrećice kupim, ali mene zanima hoće li radnici Čistoće prepoznati da se radi o biorazgradivim vrećicama budući da to nisu one koje su oni podelili - pita se Vesna.

Brine je činjenica što radnici Čistoće ne mogu u punim kantama prepoznati o kojoj se vrsti otpada radi te jesu li vrećice one koje su propisane. Vesna je, kaže, savesna stanarka i svesna je kako nemaju svi vremena ni volje, ali tvrdi kako nije problem samo u građanima.

- Učestvovala sam i u onim anketama Čistoće o vrećicama, gde su nas pitali jesu li nam vrećice prevelike ili premale, imamo li ih dovoljno, međutim ništa se nakon toga nije promenilo, kaže ona.

Ista situacija je i Španskom.

Nadja – Sumejja Keranović, ispred čijeg se stana u prizemlju manje zgrade nalazi kanta za biootpad, tvrdi kako ne može da živi od smrada. Osim toga što se otpad ne odvozi, veliki problem stvara i to što se kante ne peru te se prilikom pražnjenja tekućine iz nje izlivaju po ulici i onda sve smrdi.

- Ovde je užasno, svaka druga kanta ima obaveštenje o tome da se neće odvoziti, prijateljica je neki dan autom prešla po toj tekućini nakon odvoza, žalila se kako joj auto smrdi kao da je ona vozila to smeće - tvrdi Nadja.

Zajedno sa svojom majkom razvrstava otpad, ali količina vrećica koju su dobile pre nekoliko meseci od Čistoće nije dovoljna, tako da moraju kupovati.

- Nakon što nisu odvezli otpad pogledala sam u kantu, u njoj je isključivo biootpad, ali jedan gospodin je odložio svoj otpad u vrećicu od dućana, ne znam zašto, ali pretpostavljam da nije imao drugu - prepričava Nadja.

Smatra kako nema smisla da se sada građani i stanari međusobno kontrolišu i nadgledaju u kakve će vrećice bacati koji otpad, ali da je jako važno da se svi drže onoga što je rečeno jer ovakva situacija nije normalna.

- Oni ne odvoze taj otpad, a ulice nam smrde po kanalizaciji, ne znam kako će se ovo rešiti - govori za kraj Nadja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    26. jul 2021 | 14:12

    Videla žaba da se konji potkivaju... Nemate, kao ni mi, kulturu življenja, a glumite nobles društvo. Balkan, Balkan, Balkan.

  • Раднаскела

    26. jul 2021 | 18:48

    Код нас је успех ако је ђубре бар на путу до канте.

  • Maja

    27. jul 2021 | 10:12

    Pre 15 g. bila ja u Americi. Naravno, ko ce znati sva njihova pravila. Ispraznim smece u jednu kantu, sto obe da guram na ulicu, preko otkosene trave dan pre. Pogledah na ulicu, kada ono smecari istresli sve na sred ulice. Skupljah ja kao klosar, posred ulice. Naucih odavno:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA