≫ 

Od danas na snazi odredbe o zabrani negiranja genocida

Predsednici parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj usvojili su povodom odluke Valentina Incka pet zaključaka među kojima je i bojkot rada institucija BiH.

  • 27
Valentin Incko

Foto: ATA Images

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine juče su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, a danas te odredbe stupaju na snagu.

Prema podacima koji su dostupni na veb stranici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u Službenom glasniku BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije.

To znači da će nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na negiranje genocida, danas stupiti na snagu, preneo je Kliks.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula je objavio da je iskoristio bonska ovlašćenja i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Predsednici parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj usvojili su povodom odluke Incka pet zaključaka među kojima je i bojkot rada institucija BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd obavešten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu, kao i da će izaći sa predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

Nikšić: Ukinuti primanja onima koji bojkotuju institucije

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić zatražio je od odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da uskrati primanja svim funkcionerima koji "učestvuju u blokadi državnih institucija i da ovlasti zamenike i pomoćnike da obavljaju njihov posao, saopšteno je iz SDP.

U pismu Incku, Nikšić poziva Incka da donese odluku kojom će izabranim, imenovanim i zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine na svim nivoima, koji odluče svesno i namerno da bojkotuju radne obaveze, biti uskraćeno isplaćivanje plata i doprinosa, jer takvim postupanjem, smatra Nikšić, onemogućavaju i sprečavaju funkcionisanje institucija sistema.

- Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer veruje da će doprineti brzoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su pomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni. Donošenje ovakve odluke predsednik Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se obezbedilo da naslednik Incka, Kristijan Šmit, prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize -  navodi se u saopštenju SDP-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjača

    28. jul 2021 | 08:37

    Uhapsite me ....NIJE BILO GENOCIDA ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA !!!!

  • nibrS

    28. jul 2021 | 07:45

    Nije bilo genocida...

  • Ogi

    28. jul 2021 | 07:17

    Je l' to važi i za sve pobijene srpske civile, ili samo za naduvane brojke žrtvi koje je alija slao pred puščane cevi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA