≫ 

Skupština RS usvojila zaključak da se odluka o zabrani negiranja genocida ne primenjuje

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

  • 24
Ivica Dacic, Nedeljki Cubrilovic

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Zakoni su usvojeni jednoglasno na posebnoj sednici Parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost.

Usvojen je zaključak usaglašen u ponedjeljak na zajedničkom sastanku svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da se nakon ove sednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka neće primenjivati.

- Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata - rekao je Čubrilović.

 

Prema Zakonu o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primenjivati u Republici Srpskoj.

Takođe, institucije Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

Izmenama Krivičnog zakonika Srpske prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbola Republike Srpske, a od šest meseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označe genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična dela, prenosi RTRS.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična dela učine u nameri promene ustavnog uređenja, teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Video: Polaganje cveća u Srebrenici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јоца

    30. jul 2021 | 18:47

    Живела Република Србска !!! 🇷🇸❤

  • Невена

    30. jul 2021 | 18:18

    Браво тако и треба а да ми аустријска сподоба одређује и наређује шта морам и шта требам неће да може !!! Ево нека и мене моментално за "антигеноцидне" сребреничке неистомишљенике пријаве и туже!!!!!

  • Još...

    30. jul 2021 | 18:35

    Ih boli besmrtni Gavrilo Princip,a bio je u pravu,: naše će sjene hodati Bečkim dvorima i plašiće gospodu..!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA