• 0

U Severnoj Makedoniji alarmantna situacija sa požarima, stigla pomoć iz Srbije

Prema poslednjim podacima koje je juče saopštio direktor Centra za krizne situacije Stojanče Angelov, u zemlji je 10 aktivnih požara

  • 0
Požar Severna Makedonija Aleksandar Vulin

Foto: MUP

Situacija s požarima u Severnoj Makedoniji je alarmantna, trenutno je aktivno 10 požara, a najozbiljnija je situacija u opštini Makedonski Brod, kao i u regionu Pehčevo i Delčevo.

Na lokalizovanju i gašenju požara angažovani su svi raspoloživi kapaciteti - lokalne samouprave, Centar za krizne situacije, vojska, policija i građani, prenosi agencija MIA.

Pomoć je stigla i iz susednih zemalja, Srbije i Bugarske, a danas se očekuje i dolazak pomoći iz Slovenije u vidu 16 vatrogasnih vozila i 46 vatrogasaca.

Prema poslednjim podacima koje je juče saopštio direktor Centra za krizne situacije Stojanče Angelov, u zemlji je 10 aktivnih požara.

Zbog alarmantne situacije, Upravni odbor za koordinaciju i upravljanje kriznim situacijama predložio je Vladi da u roku od 30 dana donese odluku o postojanju krizne situacije na celoj teritoriji zemlje.

- Situacija se menja iz sata u sat. Ne možemo unapred predvideti kako će se požari ponašati, jer isključivo suva vegetacija, visoke temperature i vetar doprinose njihovom brzom širenju i promeni pravca - rekao je Angelov u izjavi za MIA.

Angelov je najavio pomoć iz Slovenije i u avionima, a to je zatraženo i od Grčke i očekuje se, kako kaže, pozitivan odgovor.

Za gašenje velikog šumskog požara u Pehčevu, koji je zahvatio sela Mačevo, Robovo i Umlena, prvo je poslato pet helikoptera, dva makedonska i tri srpska, ali su odmah po dolasku povučeni zbog izuzetno visokih temperatura.

Naporima stanovnika, vatrogasaca i svih uključenih spasen je manastir Svete Petke od požara.

Uveče su na području Prilepa bila aktivna dva požara, a bilo je i aktivnih žarišta u mestu Lipac, u kumanovskom kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima