≫ 

Izdato crveno upozorenje za celu hrvatsku obalu: Najtoplije će biti na severnom Jadranu

Toplotni talas trebalo bi da traje sve do početka idućeg dana, a sve više će se širiti i na kopno

  • 0
belgija, vrućine, vrućina, toplotni talas Foto: Ilustracija/Tanjug/AP

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) upozio je da će danas, zbog dolaska toplotnog talasa, biti upaljen crveni alarm za celu hrvatsku obalu.

Kako je najavljeno, danas će biti sunčano i dalje vruće. Uz dnevni razvoj oblaka vrlo je mala verovatnoća za poneki popodnevni pljusak u gorju. U središnjem delu zemlje duvaće slab vetar. Na Jadranu ovog jutra duvaće slaba i umerena bura, a tokom dana severozapadni, uz obalu i jugozapadni vetar.

Najniža temperatura kretaće se od 16 do 21, na Jadranu uglavnom od 23 do 28, a najviša između 31 i 36 stepeni Celzijusa, objavio je DHMZ.

U Slavoniji, Baranji i Sremu tokom dana takođe pretežno sunčano i vruće. Uz slab vetar jutarnja temperatura biće između 18 i 21, a najviša dnevna 31 ili 32 stepena, prognozira Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

U gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre noć i jutro biće pogodni za odmor, uz temperaturu oko 15 stepeni.

Najviši stepen opasnosti od toplotnog talasa važi za severni Jadran. Tokom jutra, podno Velebita, duvaće jaka bura, koja će danju oslabiti i pretočiti se u severozapadni vetar. Preovladavaće sunčano vreme, a uz dnevni razvoj oblaka u gorju postoji mala verovatnoća za poneki poslepodnevni pljusak.

Vrućina, toplota, vrelina, tropski talas Foto: Shutterstock

Sunčano će biti i na srednjem Jadranu, kao i u unutrašnjosti Dalmacije. Jutro uz more biće takođe toplo, a nešto svežije vreme se očekuje u Zagori. Danju veoma vruće, uz slab do umeren vetar s mora - jugozapadni i severozapadni.

U prvom delu dana valja računati i na umerenu buru, zbog koje će jutarnja temperatura uglavnom biti viša od 25 stepeni.

Toplotni talas trebalo bi da traje sve do početka idućeg dana, a sve više će se širiti i na kopno.

U nedelju je u unutrašnjosti moguć umeren razvoj oblaka, najpre u gorju, a postoji i verovatnoća za poneki poslepodnevni pljusak.

Vrući i vrlo vrući dani, ako i tople i vrlo tople noći obeležiće će nastavak dana i na Jadranu.

Uz sunčano vreme na snazi će i dalje biti velika opasnost od topolotnog talasa, koji može uticati na zdravlje. Zato je civilna zaštita objavila preporuke za zaštitu dok traje takvo vreme.

- Vrućine mogu izazvati iscrpljenost i toplotni udar, a mogu i pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni uticaji vrućina na zdravlje u velikoj se meri mogu sprečiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom - objavili su.

Video: Ovako se gradska uprava Moskve bori protiv vrućina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA