≫ 

Hrvatski seizmolog upozorio: Biće još zemljotresa

Kod Petrinje se u 1.58 časova prošle noći dogodio prilično jak zemljotres magnitude 4,2 stepena po Rihteru, a zatim je bilo naknadnih od kojih je najjači - 2,8 po Rihteru bio 29 minuta posle prvog.

  • 0
Zemljotres, seizmograf Zemljotres / Foto-ilustracija: Shutterstock

Hrvatski seizmolog Tomislav Fiket rekao je da je za očekivati da će još biti naknadnih zemljotresa, možda čak i jačih.

Fiket je za zemljotres kod Petrinje magnitude 4,2 stepena po Rihteru rekao da je u pitanju jači zemljotres koji se osetio na širem području.

On je naveo da Hrvatska u normalnim okolnostima godišnje beleži oko 12.000 zemljotresa, a da će ih ove godine sigurno biti više od 16, 17 hiljada.

- To je značajan porast, što je i logično jer nakon jačih potresa uslede ove serije kojima smo i svedoci - rekao je Fiket, prenosi SRNA.

Prema njegovim rečima, potresi na ovom području često imaju dugotrajne serije naknadnih potresa koji se polako smiruju i dovode u stanje stabilnosti, prenose hrvatski mediji.

- Za očekivati je da će se serija nastaviti, da će naknadnih potresa biti još. Može biti još ovakvih ili možda čak i jačih, ali nije sigurno. Ne možemo sad tvrditi da je ovo kraj ili početak - rekao je Fiket.

Kod Petrinje se u 1.58 časova prošle noći dogodio prilično jak zemljotres magnitude 4,2 stepena po Rihteru, a zatim je bilo naknadnih od kojih je najjači - 2,8 po Rihteru bio 29 minuta posle prvog.

Zemljotres se osetio u široj okolini Petrinje, Siska i Zagreba, ali nije bilo veće štete.

Video: Još jedan jak zemljotres, 4,5 stepeni po Rihteru, jutros oko 7.50 sati potresao je područje Petrinje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA