≫ 

Zagađeni vazduh u Sarajevu čiste magični grafiti: Najzagađeniji grad "diše" zahvaljujući umetnosti

Fotokatalitičke boje kojima su oslikani murali sada vrše službu drveća. Što znači da oko hiljadu kvadrata oslikanih fasada može zameniti hiljadu stabala zrelog drveća

  • 4

Da li ste ikada čuli za grafite koji pročišćavaju vazduh? Sarajevo ima dvanaest takvih. Oslikani su u okviru prvog Fasada festa održanog u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovaj festival, pored ulepšavanja javnog prostora i približavanja ulične umetnosti građanima, ima cilj da doprinose rešavanju problema zagađenog vazduha.

Boje korišćene tokom oslikavanja murala u dodiru sa svetlošću hemijskom reakcijom uništavaju štetne mikroorganizme u vazduhu. Za ove boje organizatori festivala, članovi Obojene klape, na čelu sa Benjaminom Čengićem čuli su od prijatelja iz Srbije. Tačnije, na fotokatalične boje uputili su ih poznati srpski umetnici Wuper i Artez. Inače, ovaj dvojac oslikao je mural sa fotokataličnim bojama u Beogradu u sklopu projekta za jednu veliku kompaniju.

Nakon što su ih upoznali sa ovom neskvadišanjom bojom, za Obojenu klapu tada je usledio posao, pronaći i nabaviti boje. Naravno, na regionalnom tržištu ih nema, ali ih ima u Poljskoj i Norveškoj. Cena je visoka. Tako četiri litra boje koštaju 150 evra. S tom količinom može se obojiti tek pola jednog zida na zgradi. No, momci iz Obojene klape pronašli su način i uvezli dovoljne količine fotokatalitičkih boja za ukupno dvanaest murala. A nakon toga okupili su umetnike, priča Benjamin Čengić za Telegraf.rs.

- Pozvali smo 16 umetnika, koji su nacrtali 12 murala širom Sarajeva. U okviru festivala organizovali smo i dokumentarni film. A u pripremi je i mapa grada koja će prikazivati mesta sa muralima. Ona će olakšati i domaćem stanovništvu i strancima koji dođu da pronađu dela ulične umetnosti. A i da se lakše snađu kroz grad.

Svaki mural na svoj način skreće pažnju na očuvanje prirode. A poruka koju nosi je da priroda pobeđuje ljude, koji u velikoj meri zagađuju planetu. Fotokatalitičke boje kojima su oslikani murali sada vrše službu drveća. Što znači da oko hiljadu kvadrata oslikanih fasada može zameniti hiljadu stabala zrelog drveća.

- Boje koriste fotokatalitičku tehnologiju koja uz pomoć sunčevih zraka, tačnje UVA zraka oslobađa titanijum dioksid koji onda izlazi u atmosferu i bori se sa štetnim česticama. On ih neutrališe i ostaje čist vazduh nakon njegovog delovanja - objašnjava za Telegraf.rs Benjamin Čengić.

Važno je skrenuti pažnju na problem zagađenja vazduha u Sarajevu. Ovaj grad jedan je od najzagađenijih u svetu. Izveštaji za poslednjih pet godina pokazuju da je Sarajevo često prvi grad po zagađenosti u svetu.

Ipak, ovo je početak borbe protiv zagađenja na novi način. Jedan Fasada festival ovaj problem ne može rešiti. Ali za nekoliko godina i uz 100-200 oslikanih murala napravili bi malu razliku sa ovim velikim problemom.

Tako bi stare oronule fasade presvučene u ruho umetnosti mogle da budu prečišćivač vazduha kako u Sarajevu, tako i gradovima širom regiona.

(Jelena Žerajić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA