≫ 

Darku Elezu određen pritvor od tri godine

Na ovu odluku Suda BiH Elez i njegov advokat imaju pravo žalbe

  • 0
Darko Elez Foto: Printscreen/Youtube/Klix.ba

Sud BiH prihvatio je zahtev Tužilaštva BiH i Darku Elezu, koji je optužen u predmetu "Lutka", odredio pritvor u trajanju od tri godine, potvrdio je tužilac BiH Dubravko Čampara.

- Određen mu je pritvor u predmetu "Lutka", kako smo i tražili, i na ovu odluku Suda BiH Elez i njegov advokat imaju pravo žalbe - pojasnio je Čampara u izjavi za Srnu.

Tužilaštvo BiH je na jučerašnjem ročištu zatražilo da Darku Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine zbog krivičnih dela za koje ga tereti u predmetu pod nazivom "Lutka", nakon što je Elez izručen iz Srbije u BiH.

Početkom marta, pošto je Darko Elez izručen iz Srbije u BiH, odlučeno je da mu pritvor ne može biti određen zbog predmeta "Lutka", ali mu je pritvor određen zbog krivičnih dela koja je dokumentovao MUP Republike Srpske.

Elez je inače 1. marta izručen iz Srbije u BiH, koja ga je tražila radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", i zbog istrage teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih u 2015, 2017, 2018. i 2019. godine u BiH, među kojima su i dva ubistva.

Optužnicom u predmetu Lutka, Elez se tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužabama iz "Lutke" srpski sudovi nisu odobrili, jer nisu bili ispunjeni zakonski razlozi za izručenje, dok je izručenje odobreno zbog druge istrage.

Pre nekoliko meseci Elezu je pritvor bio produžen za dva meseca u okviru istrage koja se vodi povodom sumnji da je sarađivao sa kriminalnom organizacijom Veljka Belivuka, kao i crnogorskog "kavačkog klana".

- Produženje pritvora zatraženo je radi neometanog nastavka istrage u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zajedno sa MUP-om Republike Srpske, Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Agencijom za forenzička ispitivanja i veštačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u BIH i regionu, u okviru predmeta ''Belivuk'', ''Kavački klan'' i drugim - saopštilo je tada Tužilaštvo BIH.

Elez je uhapšen u Beogradu u decembru 2020. godine, gde je živeo i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Darko Elez Printskrin: Youtube/Avaz TV

Tužilaštvo BIH tereti Eleza za teška krivična dela počinjena na području Istočcnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštecenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Eleza tužilaštvo BIH takođe tereti radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

On ima pasoše i Srbije i BIH.

Video: U Zemunu uhapšen S.I. (26) zbog sumnje za neovlašćeno držanje opojnih droga i stavljanja u promet

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA