U Republici Srpskoj situacija sve gora: Drastično skočio broj obolelih, bolnice se sve brže pune

Republika Srpska beleži ogroman porast novozaraženih korona virusom, a sve je više onih u kritičnom stanju

  • 0
Korona virus, bolnica, koronavirus, ilustracija Foto: Tanjug/AP

U Republici Srpskoj je sve više novozaraženih korona virusom, a u značajnom porastu je i broj onih koji moraju na lečenje, što govori u prilog činjenici da je epidemiološka situacija iz dana u dan sve gora.

Za 24 časa, a zaključno s jučerašnjim danom, SARS-CoV-2 potvrđen je kod još 162 osobe, što je čak 34,4 odsto od ukupnog broja onih koji su testirani, piše Srpskainfo.

S druge strane, 2. avgusta, korona je otkrivena kod dvoje ljudi ili manje od dva odsto testiranih.

Pored skoka broja novozaraženih i hospitalizovanih, sve više je i pacijenata sa teškom formom korona virusa, kao onih koji završavaju na nekom vidu mehaničke podrške.

Bolnice rade pod sve većim pritiskom, a ako priliv pacijenata nastavi da raste, kapacitete i osoblje opet će morati da prebacuju u kovid sistem.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj 230 hospitalizovanih, dok ih je, na primer, 2. avgusta bilo 45 ili pet puta manje.

Od ukupno 136 hospitalizovanih u UKC RS, tešku formu bolesti ima njih 40, a na respiratoru je 14 pacijenata, podaci su Instituta za javno zdravlje RS.

Početkom avgusta, u ovoj zdravstvenoj ustanovi lečilo se 20 ljudi, od čega je tešku kliničku sliku imalo njih petoro, a na respiratoru je bio jedan pacijent, što takođe potvrđuje u kojoj meri se situacija pogoršala.

Iz Instituta za javno zdravlje Republike Srspke, saopštili su da se u Srpskoj od početka avgusta uočava ponovni rast broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Struka upozorava da je, nakon određenog perioda opuštenosti, krajnje vreme da shvatimo ozbiljnost situacije i počnemo da poštujemo sve epidemiološke mere. To je, uz vakcinaciju, jedini način da koliko-toliko zaustavimo širenje virusa, poručuju lekari.

Vakcinacija

Od sredine februara ove godine, kada je u Republici Srpskoj krenula imunizacija protiv korona virusa, pa do 24. avgusta, prvu dozu vakcine u primilo je 273.018, a obe doze 188.168.

To znači da je kompletno vakcinisano oko 20,2 odsto punoletnih građana.

Određen broj vakcinisan je u Srbiji, ali kad se i oni uzmu u obzir, procenat potpuno vakcinisanih još je daleko od 70 do 80 odsto, koliko je neophodno za kolektivni imunitet.

Video: Tinejdžer sa autizmom uči stogodišnjaka da pleše u domu za stare

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA