≫ 

"Charlotte" dopremila kokain u bananama u Crnu Goru: Kako su šverceri upali u zamku?

Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nisu banane

  • 6
Mojanovići, Zeta, opojne droge, kokain Foto: Twitter/@PolicijaCG

Kontejner s bananama u kojem je bio kokain vredan oko stotinu miliona evra u barsku luku stigao je 24. avgusta, tri sata posle ponoći, brodom "MSC Charlotte" koji je prethodno svraćao u luku Kopar.

MSC Charlotte je mali - fider brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauro preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem.

Kada je pod zastavom Liberije uplovio u Bar, crnogorski policajci i carinici već su imali operativnu informaciju da u paketima banana nije samo voće, ali su ovog puta odlučili da teret prate do kraja, prenose Vijesti.

Teretnjak u kojem su smeštene banane odveo ih je do zetskog sela Mojanovići gde su 26. avgusta uveče uhapšeni otac i kćerka Budimir Krstović (66) i Marina Krstović (27), u čijem magacinu su istovarene banane i kokain.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Oboje su pred policijom negirali umešanost u šverc kokaina. Nakon saslušanja u VDT-u određeno im je zadržavanje do 72 časa. Za ostalim osumnjičenim policija traga.

U akciji koja je rezultirala istorijskom zaplenom kokaina učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

Mojanovići, Zeta, opojne droge, kokain Foto: Twitter/@PolicijaCG

Sagovornik “Vijesti” uključen u istragu ispričao je da su inspektori SBPK s kolegama iz Uprave prihoda i carina podelili operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora - da će u Luku Bar stići kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina i da su nakon toga zajedno napravili strategiju.

Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nisu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Pošiljka je “propuštena” i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nisu detaljno pregledali i istovarili robu smeštenu u hladnjači registarskih oznaka PG-353GA.

Šverceri su upali u zamku - vozač kamiona drogu je odvezao u magacin Budmira i Marine u zetskom selu Mojanovići, gde je i oduzeta.

Iz Uprave policije juče su saopštili da je u toj akciji, kodnog naziva “187” zaplenjeno 1.205 pakovanja kokaina, ukupne težine preko tone.

Portparolka Višeg tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica kazala je “Vijestima” da je zaplenjeno 1.400 kilograma kokaina.

Medenica je objasnila da im je Uprava policije juče podnela krivičnu prijavu protiv dvoje Krstovića - zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Prah od 100 miliona

Prema podacima iz istrage, krijumčari droge kilogram kokaina “na veliko” prodaju oko 30.000 evra, a na ulici dostiže vrednost do 100.000 evra po kilogramu, u zavisnosti od čistoće. Ovom zapljenom policija je narko-tržište ostavila bez zarade veće od stotinu miliona evra.

Inspektori u saradnji s međunarodnim partnerima utvrđuju gde je kokain utovaren i ko je naručiocima iz Crne Gore spakovao skupoceni beli prah s bananama.

Zbog tog tovara juče i u noći između četvrtka i petka saslušano je više osoba, ali su lisice na ruke stavljene samo Budimiru i Marini Krstovićima.

Budimir Krstović, u čijem magacinu je zaplenjena droga, decenijama je u poslu uvoza južnog voća. Njegova firma “San Francisco”, koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju.

Biznis s uvozom voća razvio je tokom devedesetih godina, a 2001. godine njegov brat otet je ispred novosadskog hotela “Džet-set”, a kidnaperi su tražili otkup od 3,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Otmičari su uhapšeni, a Budimirov brat je oslobođen nakon što je četiri dana proveo vezan.

Prema saznanjima “Vijesti”, Krstović i njegova ćerka istovremeno su i državljani Srbije, a i u toj državi njihove firme bave se uvozom južnog voća.

Kokain decenijama prolazio kroz Bar

Iako barska luka decenijama slovi za jedno od čvorišta distribucije kokaina, tačnije tačku kroz koju ta droga prolazi, u prethodnom periodu ukupno nije zaplenjeno 1,4 tone koliko u poslednoj akciji Uprave policije, Uprave prihoda i carina i Višeg tužilaštva u Podgorici.

Tokom prošle decenije, za nepune četiri godine u Luci Bar zaplenjeno je oko 350 kilograma kokaina u više odvojenih akcija, ali niko od crnogorskih državljana nije uhapšen zbog toga, niti je utvrđeno kome je droga bila namenjena.

Pre poslednje akcije, koja je rekordna i na Balkanu, najskupoceniji tovar bio je onaj od 250 kilograma kokaina, koji je pronađen 4. juna 2014. godine.

Godinu i po nakon zaplene 250 kilograma kokaina, u Bar je, u kontejneru punom džakova kafe dopremljenom iz Brazila, stiglo 33,4 kilograma kokaina. I tu pošiljku otkrili su carinici, a istražitelji su nezvanično rekli da sumnjaju da je mnogo veći tovar droge istovaren negde na putu između Brazila i Crne Gore. Tada su nezvanično kazali da je kokain pronađen na vrhu džakova kafe i da nije bio sakriven.

Sredinom juna 2018. godine, u kontejneru s bananama carinici su otkrili 32 pakovanja kokaina u kontejnerskom delu barske luke. Slična količina zaplenjena je i u martu 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sims

    28. avgust 2021 | 09:47

    Čuj Carinici videli na Skeneru pa Takticki pustali,a sta cemo za Celu Deceniju sto su pustali a nije zaplenjeno nista.

  • Njaaah

    28. avgust 2021 | 11:04

    E ovako se pada,a ne sa 0,0021 gram,pajseru... :)))

  • Mrcke

    28. avgust 2021 | 10:46

    Nema sanse da su videli na skeneru, nego je dojava bila i to od NATO i ovi nisu smeli da se zezaju. E sad zanimljivo, inf. su bile 1600, a sad zvanicno 1400....iz aviona se vidi DOGOVOR!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA