Prve avganistanske izbeglice iz Kabula stigle u Hrvatsku: Od 19 ljudi 10 su maloletnici

Izbeglice su prethodno prošle sve potrebne bezbednosne provere

  • 7
Avganistan, izbeglice Britanija Ilustracija - Foto: Tanjug/AP

Večeras je na zagrebački aerodrom stiglo 19 avganistanskih državljana koji su pomagali delegaciji EU u Kabulu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Hrvatska se u znak evropske solidarnosti odazvala pozivu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i odlučila da prihvati 20 osoba čiji su životi i bezbednost ugroženi dolaskom talibanskog režima.

U saradnji Ministarstva spoljnih i evropskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova sprovedene su sve potrebne radnje i večeras je na zagrebački aerodrom pristiglo 19 avganistanskih državljana, odnosno tri porodice s decom i jedan samac.

Radi se o osobama i članovima njihovih porodica koji su bili pomoć delegaciji EU u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne bezbednosne provere. Svi su izrazili nameru za podnošenjem zahteva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Brigu o njima preuzeli su radnici MUP-ove Uprave za migraciju, a s obzirom na to da se među njima nalazi deset maloletnih osoba, biće smešteni u MUP-ovom smeštajnom objektu za ranjive grupe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA