≫ 

Dodik o rešenju za BiH: "Moguće uz posredovanje Erdogana, Vučića i Milanovića. Ako ne, videćemo"

Član Predsedništva BiH rekao da u "dosadašnje posrednike više nema poverenja"

  • 6
BUSIJE OLUJA DODIK Foto: Tanjug/Rade Prelić

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je situaciju u Bosni i Hercegovini moguće rešiti uz posredovanje predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli doprineti održanju dijaloga. Dodik je rekao da u "dosadašnje posrednike više nema poverenja".

- Veruju im Bošnjaci, nekim manjim delom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopšte u to ne verujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo - razgovaraćemo. Ako ne, videćemo - rekao je srpski član Predsedništva BiH novinarima u Stričićima kod Banje Luke.

Komentarišući kritike koje mu je uputila opozicija u RS, jer je otišao na sastanak u Predsedništvo BiH sa Erdoganom, uprkos zaključcima Narodne skupštine da predstavnici RS ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH zbog nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida, Dodik je naveo da "nije čuo nikoga od opozicionih predstavnika da su na tako važnom mestu rekli što je on rekao".

- Tada sam rekao da smo spremni da pokušamo doći do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BiH, pa i sam Erdogan, trebalo da to razumeju - naveo je Dodik.

Komentarišući kritike opozicije da ugrožava "srpsko jedinstvo", on je kazao da opozicija govori da to nije jedinstvo, nego zajedništvo po pitanju nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH.

- Eto, ja se slažem, oni vode svoju politiku, mi svoju, ali neka ostanemo zajedno na tome - naglasio je Dodik.

Za sutra je najavljen sastanak srpskih opozicionih stranaka u Banjaluci.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović potvrdio je da će lideri opoziionih stranaka razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, piše Beta.

Šarović je dodao da će biti reči i o Dodikovim izjavama da "Dejtonski sporazum ne postoji i da je potreban novi politički dogovor u Bosni i Hercegovini".

Dodik je posle sastanka članova Predsedništva BiH sa turskim predsednikom rekao da Dejtonski sporazum ne postoji i da on podržava teritorijalni integritet BiH.

- Ja sam za održavanje teritorijalnog integriteta BiH, a politički aranžman mora biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Dejtonski sporazum skoro i ne postoji, jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice i zato moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati BiH u nekoliko narednih decenija - rekao je Dodik u petak u Sarajevu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA