≫ 

Ovo je najveća svetinja na Cetinju: Manastir Svetog Petra Cetinjskog čuva ruku Jovana Krstitelja

U manastiru se čuva deo ruke Svetog Jovana Krstitelja kojom je kršten Isus Hristos, ali i mnoge druge svetinje

  • 13

Trenutno najaktuelnije mesto u Crnoj Gori svakako je manastir Sv. Petra Cetinjskog na kom će u nedelju biti ustoličen novi mitropolit Joanikije. Poslednje pripreme su u toku, a imajući u vidu proteste koji su se već organizovali na Cetinju veliko je pitanje u kakvoj atmosferi će proteći ovaj čin.

- Nakon upokojenja Amfilohija normalan sled dogođaja je izbor njegovog naslednika i čin ustoličenja. Taj sam čin neće doneti ništa novo, ali je svakako velika radost jer nastavlja viševekovno postojanje u veru Hristovu. Ovde su ustoličeni skoro svi crnogorski crkveni velikodostojnici - rekao je za RINU sveštenik Nikolaj Pejović sa Cetinja.

On ističe da kada su u pitanju bilo kakvi sukobi, da oni nemaju veze sa religijom i verom već samo i isključivo sa političkom situacijom, a da pojedinci bezuspešno vrše pritisak jer ne postoji drugo mesto gde bi ustoličenje novog mitropolita moglo biti održano.

- Progon crkve koji se nakon prošlogodišnjih izbora nastavlja od jedne grupe političara doživljavamo kao politički pritisak. Mi nećemo odustati od inauguracije, jer bi to značilo kršenje ustavom zagarantovanih prava. Ako je sedište mitropolije na Cetinju onda nema niko nema pravo od nas da traži da se taj čin ne obavi, ili obavi bilo gde drugo. Besmisleno je reći da je bilo ko i bilo šta okupirao na Cetinju, jer i sam Joanikije rođen je u Banjanima i ceo svoj život posvetio upravo ovom manastiru. Njihovo nezadovoljstvo nije u argumentima već u političkim motivima - rekao je sveštenik Nikolaj.

Cetinjski manastir je jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve i jedna od najvećih svetinja. Pri ovom manastiru radila je čuvena Cetinjska štamparija, najstarija štamparija u srpskim zemljama. U manastiru se čuvaju brojna kulturna dobra..

- Tu je deo ruke Svetog Jovana Krstitelja kojom je kršten Isus Hristos, mošti Svetog Petra Cetinjskog, čestica Častog ksrta Gospodnjeg, epitrahelj Svetog Save iz XIII vijeka, kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjića iz XIV vijeka, koja je bila istovjetno i kruna crnogorskog kralja Nikole I Petrovića kojom je krunisan 1910. Godine - rekao je sveštenik.

Na ustoličinju mitropolita Joanikija prisustvovaće i patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Video: U manastiru Tumane ljudi kleče pred ovom ikonom: Posle molitve dešavala su im se čuda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    3. septembar 2021 | 18:28

    TO JE HTEO MILO DA UKRADE I PRODA!!!

  • Beogradske noći

    3. septembar 2021 | 18:51

    Srpska Sparta!

  • Wien

    3. septembar 2021 | 18:56

    Jadni milogorci na koga su ruku digli..ne smem ni pomisliti sta ih ceka...nije hriscanski ali ih ne zalim ..traze o dobice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA