≫ 

Mir na Cetinju čuva oko 1.800 policajaca, manastir ograđen. Sveštenik: Ovde su ustoličeni skoro svi

Operativni štab Uprave policije napravio je plan obezbeđenja s najmanje tri moguća scenarija, kako bi na Cetinju i u Podgorici očuvali mir i zaštitili bezbednost učesnika verskog skupa i gostiju, ali i demonstranata

  • 22
Crna gora, Crnogorska policija Foto-ilustracija: Profimedia/Valery Sharifulin / TASS

Najmanje 1.800 uniformisanih pripadnika policije i veliki broj pripadnika kriminalističke policije pokušaće da onemogući incidente zbog sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, prenose Vijesti.

Operativni štab Uprave policije napravio je plan obezbeđenja s najmanje tri moguća scenarija, kako bi na Cetinju i u Podgorici očuvali mir i zaštitili bezbednost učesnika verskog skupa i gostiju, ali i demonstranata, rečeno je nezvanično Vijestima.

U tom štabu sve vreme biće i direktor policije Zoran Brđanin, a radnje policijskih službenika, kako je planirano, biće snimane posebnim uređajima za audio-vizuelno praćenje, kako bi dodatno bilo kontrolisano njihovo postupanje, ali i zaštita.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Cetinjski manastir pomen Foto: Tanjug/MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija podiglo je tenzije u Crnoj Gori, pošto su sve opozicione političke partije zahtevale da taj čin bude izmešten iz Cetinjskog manastira.

U cilju smirivanja situacije, Mitropolija-crnogorsko primorska odustala je od planiranog svenarodnog sabora na Cetinju i povukla pozivnice upućene političarima da prisustvuju tom događaju.

Ograđen Cetinjski manastir

Rastu tenzije uoči najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, a jutros je osvanuo ograđen Dvorski trg koji obezbeđuju policijske snage.

Juče je zbog odluke SPC da se Joanikije ustoliči na Cetinju počeo svenarodni crnogorski zbor.

Uprkos protivljenju građana, uzavrelih strasti i bezbednosnih opasnosti koju nosi trenutna situacija izazvana najavljenim ustoličenjem, SPC i vlast nisu uvažili pozive da se ustoličenje organizuje u Podgorici ili negde drugde, prenosi Cdm.me.

Joanikije je juče rekao da Crna Gora nije samo Cetinje.

- Neka izvinu svi Cetinjani, još nisu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje - saopštio je on juče u intervjuu Radio Svetigori.

Sveštenici: Ne postoji drugo mesto za ustoličenje

Sveštenici ovog manastira smatraju da ne postoji drugo mesto gde bi ustoličenje moglo biti održano.

- Nakon upokojenja Amfilohija normalan sled dogođaja je izbor njegovog naslednika i čin ustoličenja. Taj sam čin neće doneti ništa novo, ali je svakako velika radost, jer nastavlja viševekovno postojanje u veru Hristovu. Ovde su ustoličeni skoro svi crnogorski crkveni velikodostojnici - rekao je za Tanjug sveštenik Nikolaj Pejović sa Cetinja.

On ističe da sukobi nisu vezani za veru, već isključivo za političku situaciju.

- Progon crkve koji se nakon prošlogodišnjih izbora nastavlja od jedne grupe političara doživljavamo kao politički pritisak. Mi nećemo odustati od inauguracije, jer bi to značilo kršenje ustavom zagarantovanih prava. Ako je sedište mitropolije na Cetinju, onda niko nema pravo od nas da traži da se taj čin ne obavi, ili obavi bilo gde drugo. Besmisleno je reći da je bilo ko i bilo šta okupirao na Cetinju, jer i sam Joanikije rođen je u Banjanima i ceo svoj život posvetio upravo ovom manastiru. Njihovo nezadovoljstvo nije u argumentima već u političkim motivima - istakao je sveštenik Nikolaj.

Cetinjski manastir je jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve i jedna od najvećih svetinja.

Pri ovom manastiru radila je čuvena Cetinjska štamparija, najstarija štamparija u srpskim zemljama.

U manastiru se čuvaju brojna kulturna dobra.

- Tu je deo ruke Svetog Jovana Krstitelja kojom je kršten Isus Hristos, mošti Svetog Petra Cetinjskog, čestica Častog krsta Gospodnjeg, epitrahelj Svetog Save iz XIII veka, kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjića iz XIV veka, koja je bila istovetno i kruna crnogorskog kralja Nikole I Petrovića kojom je krunisan 1910. godine - kazao je sveštenik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zana

    4. septembar 2021 | 09:13

    Zalosno. Jadni narode Crne Gore pa zar da se upisete u istoriju kao Otpadnici od Boga Pljujete po svojoj braci i mrzite Koja li je razlika izmedju Srba i Crnogoraca?Oprostite ali ja niti je osecam niti je vidim. Godpode urazumi ovu grupu nesrecnika i oprosti jer ne znaju sta rade. Kamo srece da ste rasirenih ruku docekali naseg Patrijarha i svoju bracu pa da svetu posaljemo slike zajednistva i sloge jer to snaga i napredak,a ne slike policije i reci uvreda i mrznje

  • Sj

    4. septembar 2021 | 09:03

    Nije problem mir ocuvati ,lako se to rijesi .. samo kad se hoce ... zna se ko hoce probleme ,cim se pojave u zatvor i to je to, zavrsena sva pompa oko "komita"

  • Tihomir PG

    4. septembar 2021 | 09:28

    Pa to bi bila bruka vijeka kad bi popuštili pred šakom jada i ustoličenje obavili neđe drugo a ne u Cetinjskom Manastiru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA