≫ 

Patrijarh Porfirije se obratio građanima u Podgorici: "Utešen sam vašom verom, znam da smo sabrani"

Patrijarha Porfirija ispred hrama Hristovog Vaskrsenja dočekalo hiljade vernika aplauzom i uzvicima "Ne damo svetinje"

  • 20

Hiljade građana se okupilo ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gde je upriličen svečani doček patrijarha srpskog Porfirija.

Patrijarh Porfirije je, u okviru službe ispred hrama, očitao večernju molitvu, a kasnije i zatvorio službu.

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije se nakon večernje službe obratio okupljenima. Njegovom obraćanju prethodilo je gromoglasno skandiranje "Ne damo svetinje".

- Drago mi je da vas sve pozdravim na ovom svetom i velikom saboru koji je učinjen povodom dolaska povodom dolaska njegove svetosti patrijarha sprskog patrijarha Porfirija, koji prvi put kao novoizabrani patrijarh dolazi da poseti Crnu Goru i donese joj mir i blagoslov. Vaša svetosti, vi kao naslednik Svetoga oca našega Save, prvog arhiepiskopa srpskoga, idete njegovim stopama osvećujući svete božje prestole koje je utvrdio Sveti Sava. Došli ste da i ovaj sveti presto drevne episkopije zetske, današnje mitropolije crnogorsko-primorske posetite i utvrdite. Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cela Srpska pravoslavna crkva i srpski pravoslavni narod i svi oni koji su u vašoj jurisdikciji objedinjuju se oko vas - rekao je Joanikje u svom obraćanju.

Dodao je da prisustvo patrijarha donosi veliku radost i veliku snagu.

Patrijarh Porfirije obratio se prisutnima rečima da bi, gledajući sve okupljene, najradije sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zaključao u njega i zajedno sa njima se popeo na Ostrog i prepustio molitvama Svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima.

- Najradije bih se ćutke spustio u kriptu u koju su smeštene kosti, telo velikog arhipastira i krstitelja opustošele mrtve Crne Gore. U kriptu u kojoj s enalazi telo našeg i vašeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Da tamo svi u molitvi, ćutke, čujemo šta ima da nam poruči. Jer ako je imao nedoumice, sada ih više, u blizini Hristovoj, nema. Zasigurnao zana da je ljubav, mit Hristv, jedini okvir koji je normalan, zdrav i ispravan, za živote svakog od nas pojedinačno, ali i za živote svih nas zajedno - rekao je patrijarh.

Dodao je da hram ispred kog se nalaze najbolje poručuje koji je smisao i postojanje vere i crkve u svetu.

- Utešen vašom verom i ljubavlju znam da smo sabrani u ime Oca i Sina i Svetoga duha. Za nas je danas praznik i ja vam ga od sveg srca, braćo i sestre, čestitam. Za ove dane i ovaj događaj mi smo se molili bogu, da dobijemo na čelu ove drevne svetosavske episkopije dostojnog arhijereja i gospod je uslišio, preko sabora arhijereja Srpske pravoslavne crkve, naše molitve. Mi smo dobili onoga koga smo želeli, koga smo izmolili, vladiku Joanikija - istakao je patrijarh.

On je dodao da smo, bez obzira na to, kako neko vidi sebe po nacionalnom određenju, koju ideologiju sledi, koji politički pogled na svet ima i kojoj stranci pripada, bez obzira na bilo kakve razlike, u crkvi svi jedno.

- Crkva je jedinstveni kriv i prostor za sve nas. Krov pod koji nas, kada pristupimo svetoj čaši sveštenik ne pita koje smo nacije, ko nam je otac, ko nam je majka, za koga glasamo, gde radimo. Ne, braćo i sestre, mi, Hristom prosvetljeni, molitvama, Svetog Vasilija Velikog, SVetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, znamo da jeza Boga najmanje bitno kako i na koji način sebe doživljavamo ukoliko smo Hristovi. Sveštenik, kada mu pristupimo, jedino što će nas pitati jeste kako nam je ime, koje smo ime na krštenju dobili, jer je to ono po čemu nas Bog lično prepoznaje - rekao je Porfirije.

Istakao je da poziva i apeluje na sve krštene duše u episkopiji da stanu iza izabranog mitropolita Joanikija.

- Već kao da čujem neki nemušti eho koji hoće da kaže "on nije izabran ovde", a ja, zajedno sa vama kažem, izabran je mitropolit Joanikije. Izabran je legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona Srpske pravoslavne crkve, onako kako se to radilo kroz istoriju, od dvanaestorice apostola do naših dana - dodao je i napomenuo da je vladika Joanikije dostojan da bude mitropolit i "da to svi treba da znaju".

Napomenuo je da je sa novim mitropolitom prijatelj i da se znaju od studenstskih dana.

- Ali ne od dana kada smo studirali bogoslavske nauke zajedno, već mnogo pre toga kada smo se sabirali u studenstkoj sobi u Studentskom gradu. On student filosofije, ja student arheologije. Sabirali smo se, imali smo samo jednu potrebu, samo jedno pitanje. Ne ima li boga, nego ko je taj Bog. Ko je taj Bog koji može da osmisli tame budžake, da osmisli istoriju. Onda smo gotovo paralelno, gotovo u isto vreme, sreli apostole, duhovnu decu svetoga oca Justina. Sreli smo mitropolita Amfilohija, vladiku Atanasija i vladiku Irineja, i oni nam, ne rečju sobom, već svojim postojanjem pokazaše da postoji živi Bog i da je taj živi Bog Isus Hristos, gospod naš. Posle jednog takvog predavanja mitropolita Amfilohija, odlučili smo da napustimo studije koje smo započeli i upisali bogoslovske fakultete - ispričao je Irinej i dodao da je jemac da je novi mitropolit istinski čovek, saborni čovek, Srbin pravoslavni, ali je pre toga, ta to vreme i posle toga, hriščanin pravoslavni.

Kako se noć polako spuštala na Podgoricu, tako je, tokom obraćanja patrijarha Porfirija, među okupljenima postepeno sijalo sve više svetala, dok su se trobojke vijorile.

Večernjoj službi prisustvuje i iguman manastira Hilandar, arhimandrit Metodije.

Pri izlasku patrijarha Porfirija iz automobila okupljeni su, dok su se pozdravljali sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, skandirali "Ne damo svetinje".

Među okupljenima ima i ljudi koji su došli iz inostranstva, a građani nose zastave Srbije i Crne Gore, a prisutan je i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ekipa Telegraf.rs je u Crnoj Gori. Jutros smo ispratili poslednje pripreme za dočeka patrijarha, koji je u Crnu Goru stigao u 13.30 časova.

Video: Telegraf u Crnoj Gori prusustvuje pripremama za doček patrijarha: Sve je spremno ispred hrama

Od ranog jutra su organizatori proveravali da li je sve spremno za doček poglavara Srpske pravoslavne crkve.

U Podgorici je bio primetan manji broj policajaca, i u gradu je trenutno mirno.

Sa druge strane, na Cetinju su u toku protesti građana koji se protive ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. Svi putevi ka Cetinju su blokirani.

Video: Blokiran magistralni put Podgorica - Cetinje: Gume, kamenje, šut i kontejner nabacani po putu

Put od Podgorice blokirali su građani koji sede na asfaltu, a postavili su i gume i kontejnere da spreče prolaz onih koji žele da stignu do Cetinja.

Video: Haos na Cetinju: Žestoka tuča policije i demonstranata, lete kamenice! Policajci bežali pod naletom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    4. septembar 2021 | 17:29

    Braco moja,samo dostojno. Bog Vas blagoslovio sve.

  • zoks

    4. septembar 2021 | 18:07

    Što su Milogorci mahali i izmahali Šiptarskim zastavama sad nastupaju simboli Srpskog Roda,veseli se Srpski Rode!

  • Bravo!

    4. septembar 2021 | 17:38

    Snaga nasa, pamet, ljudskost, sve sto valja je ispred Hrama. ZIVJELI!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA