• 0

Petković tražio da ga puste iz Haga: Pisao i Ađijusu, tvrdi da se kaje za zločine

Petković je u belgijski zatvor prebačen prošle godine

  • 0
Milivoj Petković Hag sud

Foto: Profimedia/AFP/Robin van Lonkhuijsen

Nekadašnji visoki funkcioner takozvane republike "Herceg-Bosna" i Hrvatskog veće odbrane (HVO) Milivoj Petković, koji u Belgiji služi kaznu od 20 godina zatvora presudom Haškog tribunala, zatražio je prevremeno puštanje na slobodu, izražavajući kajanje za svoje postupke.

U pismu koje je 30. avgusta uputio predsedniku Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik tribunala za bivšu Jugoslaviju) Karmelu Ađijusu, Petković napisao je da prihvata presudu i ličnu odgovornost za svoja dela ili propuste koji su doveli do izvršenja krivicnih dela za koja je osuđen, objavio je Mehanizam.

"Prihvatio sam i kaznu koju izdržavam. Nema opravdanja za počinjene zločine. Zbog toga osećam iskreno kajanje i izražavam duboko saučešće sa svim žrtvama bošnjačke nacionalnosti, njihovim porodicama i prijateljima. Osećam ljudsku potrebu da to kažem, mada sam svestan da moje žaljenje i izraz saucešća nudi slabu utehu onima koji su izgubili svoje bližnje", napisao je Petković.

On dalje navodi da su priznavanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje saucešća jedini način pomirenja, očuvanja mira i suživota među narodima Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije.

Izražava nadu da će ova njegova izjava bar malo doprineti tom cilju i kako piše, veruje "da se svaki sukob ili nesporazum među narodima na teritoriji BIH može i mora rešiti isključivo pregovorima i sporazumima". "Nikada i nikako više silom ili ratom", zaključio je Petković koji je ove godine stekao prvi uslov za puštanje na prevremenu slobodu izdržavši 2/3 kazne zatvora.

Haški tribunal je 2017. potvrdio kazne šestorici optuženih visokih funkcionera takozvane republike "Herceg-Bosna" i Hrvatskog saveta odbrane (HVO) u slučaju Prilić i pravosnažno ih osudio na ukupno 111 godina zatvora, zbog udruženog zločinačkog poduhvata, sa tadašnjim hrvatskim državnim vrhom na čelu.

Žalbeno veće Haškog tribunala portvrdilo je kaznu od 25 godina zatvora bivšem predsedniku vlade "Herceg Bosne" Jadranku Prliću, dok je Brunu Stojiću, Milivoju Petoviću i Slobodanu Praljku potvrdilo kazne od po 20 godina zatvora.

Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna od 16 godina zatvora, Berislavu Pušiću od 10 godina.

Petković je u belgijski zatvor prebačen prošle godine.

Njegovi advokati su podsetili na njegovo primereno vladanje tokom postupka i u zatvoru.

Petković bi kako, su ukazali , život nakon izlaska iz zatvora nastavio u Splitu, odakle je poreklom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok