≫ 

Zlostavljao devojčicu u Zadru i terao je na prostituciju: Kazna mu umanjena, jer je - bio drogiran?

To što je optuženi bio pod dejstvom droge i alkohola, sud je uzeo kao olakšavajuću okolnost

  • 3
Zlostavljanje dece, maltretiranje, silovanje, tužna devojčica Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Vrhovni sud u Zadru danas je na svojim zvaničnim stranicama objavio presudu koji mnogi smatraju skandaloznom. Naime, čoveku osuđenom za seksualno zlostavljanje i prisiljavanje maloletnice na prostituciju smanjena je kazna.

Vrhovni sud prihvatio je deo žalbe osuđenog B. B. (59) i preinačio prvostepenu presudu Županijskog suda u Zadru u pravnoj oznaci jednog dela i odluci o kazni. Time je optuženi proglašen krivim za jedno krivično delo trgovanja ljudima i jedno krivično delo bludne radnje.

Vrhovni sud je prvostepenu jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i šest meseci zatvora preinačio i optuženog osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i četiri meseca. U kaznu je uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru u kom se optuženi i dalje nalazi.

Olakšavajuća okolnost što je bio drogiran i pijan

U saopštenju suda navedeno je da je "uz kaznu optuženom izrečena sigurnosna mera obaveznog prisijatrijskog lečenja koja će da se sprovodi u okviru zatvorske kazne i mož da traje do prestanka izdržavanja kazne zatvora".

To što je optuženi bio pod dejstvom droge i alkohola, sud je uzeo kao olakšavajuću okolnost.

"Kao olakšavajuća okolnost uzeto je primereno držanje pred sudom, kao i bitno smanjena uračunljivost. Dijagnostikovan mu je mešoviti poremećaj ličnosti kao i štetna upotreba kokaina i alkohola. Otežavajuća okolnost je to što je ranije osuđivan i to zbog krivičnog dela protiv polne slobode i krivičnog dela nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavke oružja i eksplozivnih naprava", navedeno je u saopštenju suda.

Lagao da će joj naći posao, pa joj oduzeo pasoš i zlostavljao je

B. B. je osuđen zbog toga što je 2019. godine 16-godišnju devojčicu obmanom uverio da preko leta dođe iz susedne države u Austriju kako bi radila u njegovom kafiću. Planirao je da je tamo prisili na prostituciju.

Dovezao je devojčicu iz Hrvatske i oduzeo joj pasoš i novac koji je imala kod sebe. Onesposobio joj je telefon i pretio joj. Takođe joj je zabranio da ikom javlja gde je i zaključao je u sobu apartmana.

Oduđen je jer je iste noći sksualno zlostavljao devojčicu dok se ona opirala. Govorio joj je da će da radi kao prostitutka.

Kako navode iz suda, devojčica je u jednom momentu iskoristila njegovu nepažnju i pobegla.

Ipak, Vrhovni sud zaključuje da je prvostepena presuda "postupanje optuženika pogrešno pravno označila kao teži oblik krivičnog dela bludnih radnji".

Sud: To što je imala 16 godina ne znači da je bila posebno ranjiva zbog svog uzrasta

"Iako je devojčica imala 16 godina, to ne znači po automatizmu da je bila posebno ranjiva zbog svog uzrasta. Optužnica ne opisuje posebnu ranjivost žrtve. Dakle, reč je o osnovnom, a ne težem obliku krivičnog dela bludne radnje. Zato je prvostepena presuda preinačena", navedeno je u saopštenju suda.

"Ocenjeno je da je kazna zatvora od tri meseca primerena svim utvrđenim olakšavajućim i otežavajućim okolnostima. Vrhovni je sud potom primenom odredaba o izricanju jedinstvene kazne za krivična dela za koja mu se istovremeno sudi, optuženog osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i četiri meseca. Ta je kazna primerena težini i okolnostima počinjenih krivičnih dela i osobi optuženog kao počinitelja. Za očekivati je da će se tom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja", zaključuje Vrhovni sud obrazloženje svoje kontroverzne odluke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toni sirovica

    10. septembar 2021 | 07:25

    pa tu nema priče o veroispovesti,a pogotovo šta će sud odlučiti,daj ga narodu da mu sudi,da vidiš šta ga čeka!

  • Lord

    10. septembar 2021 | 08:42

    Ja jednostavno ne mogu da verujem sta citam,ovakve stvari se desavaju i u Srbiji,daj bre da uvezemo sudije iz Amerike,kod njih ovo nije ispod pedesetak godina,a cesto i dozivotna...

  • Slady

    10. septembar 2021 | 04:27

    Kao prvo: čovek koji je pri svesti i normalan( ne drogiran) ne bih tako nesto uradio!!! Kao drugo: uzimati " čoveku" koji siluje, njegovo trenutno "stanje" kao olaksavajucu okolnost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA