≫ 

Građani se digli za spas Titove slonice: Još je čuvaju na Brionima, kažu da živi u teškim uslovima

Prijatelji životinja su u svom pismu naveli da Lanka "živi u malom kavezu, u kojem se nalazi od svog dolaska pre više od 40 godina kad ju je Tito dobio na poklon". Iz Nacionalnog parka demantuju da slonica živi u lošim uslovima

  • 3
Slon, slonovi Foto: Tanjug/AP

Udruženje Prijatelji životinja alarmiralo je javnost o tretmanu slonice Lanke, jednog od zaštitnih znakova Nacionalnog parka Brioni.

Prijatelji životinja su u svom pismu naveli da Lanka "živi u malom kavezu, u kojem se nalazi od svog dolaska pre više od 40 godina kad ju je Tito dobio na poklon, te da nema mogućnost prikladnog kretanja", piše Glas Istre.

- Vidno se jedva održava na rubu zdravog razuma: hoda u malom krugu, lupa glavom u rešetke kaveza, odbija susret s posetiocima… Nakon gubitka svog životnog druga Sonija pre 11 godina, ostala je sama i teško je zamisliti kakve sve bolove i patnju boravak u samici uzrokuje jednoj tako društvenoj i osećajnoj životinji poput nje - navode u pismu.

Više puta su, navode, apelovali na upravu Nacionalnog Parka, kako bi ih privoleli da Lanku presele u utočište za slonove.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Brijuni National Park Croatia (@npbrijuni)

- Imali smo čak i ponudu od organizacije OIPA International i Eurogroup for animals koji bi finansijski i logistički pomogli oko transporta. Postoji utočište za slonove u Francuskoj "Elephant Haven" u koji bismo mogli da je preselimo, ali uprava parka nema planova niti volje za tim - istiću iz Udruženja.

Kako dodaju "zakonski im se ništa ne može, jer zadovoljavaju uslovima Pravilnika o zoološkim vrtovima", ali, kako navode, problem je što je Pravilnik star 15 godina i nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.

- Takođe smo apelovali na Ministarstvo poljoprivrede da donesu novi Pravilnik jer se već jako kasni sa time, pa trenutno čekamo njihov odgovor - napisali su, između ostalog.

"Lanka je dobro, brinemo o njoj"

Tim povodom oglasili su se i iz Javne ustanove Nacionalni park Brioni. Oni pak tvrde da je "grupa aktivista zainteresovala velik broj građana nažalost pogrešnim, zastarelim i netačnim informacijama".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Brijuni National Park Croatia (@npbrijuni)

- Slonica Lanka ima redovnu veterinarsku kontrolu i nadzor, izvrsne uslove i svakodnevnu negu. Na njenom programu nege učestvuju najbolji i najznačajniji, osim hrvatskih, i evropski stručnjaci veterinarske medicine koji su i specijalizovani za brigu o slonovima. Takva nega zahteva posebno prilagođene uslove prostora i svakodnevne prehrane, sa specifičnim režimom prehrane koja se sastoji od svežeg voća i povrća, bilja, vitaminsko-mineralnih dodataka i raznovrsne dodatne kuvane prehrane  - kažu u NP Brioni.

Kako navode, Lanka je u svakodnevnoj interakciji s drugim životinjama i u posebnoj brizi timaritelja koji s njom imaju "enrichment" program, s uključenim mnogobrojnim i raznovrsnim pomagalima za razonodu, vežbanje i fizičku kondiciju.

- Aktivnosti timaritelja za dobrobit Lanke uključuju redovno tuširanje, čišćenje i pranje, brigu o stopalima, njenoj koži, svakodnevnim pregledima, potom čišćenje i održavanje spoljnog i unutrašnjeg dela boksa prilagođenih letnim i zimskim uslovima. Osim što su timaritelji u celodnevnoj interakciji sa slonicom, deo programa uključuje i interakciju s posetiocima. U program nega ulaze i programi puštanja muzike na koje ona vrlo pozitivno reaguje. U sklopu njene nastambe postavljeni su raznorazni osveživači za tuširanje – štrcaljke i pojilice, kao i pristup bazenu i pomagalima za razonodu, stubovi za češkanje i slično - saopštili su iz Nacionalnog parka.

"Ceo život je ovde, nije pametno seliti je"

Ističu i da je ustanova podložna raznoraznim inspekcijskim nadzorima, te da je briga o slonici u skladu sa svim aktuelnim zakonskim i podzakonskim aktima.

- S obzirom na nedavne mnogobrojne upite aktivista i udruženja za zaštitu životinja, temeljem brige o slonici Lanki, potrebno je napomenuti da Javna ustanova izrazito vodi računa o potrebama slonice. Premeštanje takve životinje koja je odavno deo porodice Nacionalnog parka i koja je provela ceo svoj životni vek u prostoru Nacionalnog parka je nedopustivo i uzrokovalo bi nepopravljivu štetu za njeno mentalno i fizičko zdravlje. Slonica je ceo životni vek provela u prostoru za koji je emotivno vezana i ne može da funkcioniše u teškim prirodnim okruženjima niti samostalno da opstane hranjenjem u prirodi. Ne može je prihvatiti drugo „krdo“ niti bi Ustanova dopustila da bude u socijalizaciji s drugim slonovima koji su oslobođeni iz zatočeništva, kao što su cirkusi i slično, jer takve životinje pokazuju agresivno ponašanje što bi moglo ugroziti jednu takvu jedinku kao što je slonica Lanka - navodi uprava Nacionalnog parka.

Dodaju i da Lanka nije cirkuski slon, već da je život provela okružena dobrom brigom i vrhunskom negom.

- Njeno premeštanje na novu teritoriju u njenoj kasnoj životnoj dobi uzrokovalo bi stres, mentalne i emocionalne probleme, što bi na kraju imalo tragične posledice. Lanku prate stručnjaci već godinama i niko nikada nije predložio da se ona izmesti s ostrva ili da joj se nakon uginuća Sonija dovede novi partner, jer se radi o sada već starijoj životinji koja bi teško prihvatila društvo drugih slonova. Lanka je trenutno jedini i poslednji slon u Hrvatskoj, jedan je od najdugovječnijih slonova u svetu i svakako je stoga izuzetno bitno da nega i briga o njoj budu prioritet ne samo Ustanove već i Hrvatske države i društva u celini - ističu u saopštenju.

Dodaju i da su joj svake godine poboljšani uslovi i napominju da slonica nije ni u približno istim uslovima kakvima je bila kada je prvi put došla na ostrvo, kada je delila trećinu sadašnjeg prostora sa slonom Sonijem.

- Godinama su poboljšavani uslovi i tehnologija nege skladno smernicama evropskih stručnjaka za slonove u saradnji sa zoološkim vrtovima u Zagrebu, Ljubljani, Beču i Londonu.

Za trenutni prostor gde Lanka boravi možemo slobodno reći da je vrlo dobar, naravno, željni smo da joj omogućimo i još bolji i luksuzniji. Poboljšanje uslova uključuje poboljšanje i još veće proširenje prostora, dogradnju i uređenje novog bazena i dogradnju i uređenje novog peščanika, što je i plan za buduće razdoblje ali je možda sada pravo vreme da uz pomoć aktivista, udruženja za zaštitu životinja i građana pokrenemo zajedničku akciju „Za slonicu Lanku“ kojom se nadamo da ćemo, svi zajedno, s istim ciljem, omogućiti Lanki čak i bolje i kvalitetnije uslove življenja - saoptili su iz Nacionalngo parka Brioni i pozvali sve zainteresovane da izvrše uplatu na specijalan račun.

Ineče, Lanka i Soni, koji je uginuo pre 11 godina, davno su iz Indije stigli na Brione. Njih je Titu darovala Indira Gandi.

Video: Penzioner Rato napravio nesvakidašnji muzej u centru Čačka: Crveni pasoš bio je najtraženija roba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve

    14. septembar 2021 | 19:17

    ... zološke vrtove, ( kazamate za životinje ), raspustiti, pozatvarati ... Vratiti životinje u prirodno stanište ... Ljudi, pogana vrsta ...

  • Damir

    15. septembar 2021 | 11:23

    Najhumanije bi bilo istražiti stvar pa što veli zakon. pa Novčano pokažnjavati sve koji su znali za to.To je plemenito živo biće /sisavac još uvijek u rangu rariteta .Pa eto postojao bi pravni presedan koji bi se u budućnosti mogao koristiti za slične probleme

  • Djole

    15. septembar 2021 | 09:07

    Smestiti je u kuću cveca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA