≫ 

Silovao pastorku godinu dana, sud mu smanjio kaznu jer je učestvovao u ratu u Jugoslaviji

Za zlostavljanje pastorke smanjili mu kaznu, kao olakšavajuću okolnost sud u Hrvatskoj naveo učestvovanje u ratu

  • 2
Sudija Foto-ilustracija: Shutterstock

Iako je Županijski sud u Dubrovniku u aprilu ove godine na 14 godina zatvora nepravosnažno osudio 48-godišnjaka zbog polnog zlostavljanja njegove osmogodišnje pastorke, Visoki kazneni sud po žalbi njegove advokatice preinačio je presudu i smanjio je na 11 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi porodične kuće učestalo zlostavljao maloletnu ćerku svoje supruge. Tročlano sudsko veće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocenilo je da je obrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakšavajuće okolnosti.

- Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zaprećenu kaznu za krivično delo za koje se tereti optuženi, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženi kada tvrdi da je prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazne precenio značaj otežavajućih, a potcenio značaj olakšavajućih okolnosti i propustio optuženom da uvaži kao olakšavajuću okolnost činjenicu da je učestvovao u Domovinskom ratu - stoji, između ostalog, u pravosnažnoj presudi Visokog kaznenog suda.

Nadalje, veće Visokog kaznenog suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otežavajuće okolnosti kada navode da je počinio krivično delo u dužem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protivpravnom postupanju.

- Činjenica da je detetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku, čime je narušio telesni i emocionalni razvoj deteta, a krivično delo počinjeno je prema pastorki i to od osobe s kojom dete živi u zajedničkom domaćinstvo, su okolnosti koje predstavljaju samo obeležje dela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocenu otežavajućih okolnosti. Zbog iznesenog, ovaj sud kao sud drugog stepena nalazi opravdanim da optuženog osudi na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina - zaključilo je pravosnažno sudsko veće Visokog kaznenog suda.

Video: O tragediji u Banatskom Novom Selu ćuti se skoro pola veka: Livija skočila u smrt braneći čast

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    15. septembar 2021 | 10:16

    Hhahahaha... Bože čitam i ne verujem... Smanjena mu kazna zbog učestvovanja u ratu... Paa.. Ne znam sta da kažem... Znači nacija za....

  • Silvija

    8. novembar 2021 | 16:17

    Sudski sistem je sastavljen od pedofila,nema cudjenja tako je u celom svetu,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA