≫ 

Kotorska gimnazija posle skoro 40 godina mora da ukloni sliku Svetog Save: "Obrazovanje je svetovno"

Prosvetna inspekcija nedavno je po prijavi roditelja kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta

  • 11
Sveti Sava gimnazija Kotor zabrana Foto-ilustracija: Shutterstock

Iako je zidove kotorske Gimnazije krasila još od 1984. godine, slika Svetog Save moraće da bude uklonjena iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik, prenosi Tanjug. 

Kako je saopšteno “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove, Prosvetna inspekcija nedavno je po prijavi roditelja kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta, pozivajući se na član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je “obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera”.

Prethodno je jedan podgorički medij objavio da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save.

”Vijestima” je iz škole nezvanično potvrđeno da su nedavno imali posetu Prosvetne inspekcije, a da je ustanova kontrolisana upravo zbog prijave u vezi sa slikom.

Iz uprave škole napominju i da se niko od roditelja nije obratio nastavnom osoblju ili menadžmentu “niti pismeno niti usmeno”. Da je slika decenijama u kotorskoj Gimnaziji, posvedočio je nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine.

- Od 1984, od kad smo se uselili, tamo je slika Svetog Save, u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatskog jezik i književnost, zato što je i književnost Svetog Save bila deo školskog programa - rekao je Maslovar “Vijestima”.

On je naglasio da nikada nisu zabeležene primedbe roditelja ili nastavnog osoblja, kao ni inspekcije, zbog te i desetine drugih slika pisaca narodne i srednjovekovne književnosti, i da je reć o slici, a ne o religijskoj ikoni.

Video: Ne damo svetinje zagrmelo je u Herceg Novom, uz upaljene baklje, a onda su uskočili u vodu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien/Budapest

    25. septembar 2021 | 15:24

    List na vetru su ovi pokondireni za Gospoda...nije bilo nista drugo ni ocekivati od nekoga ko kaze da postoji crnogorski i bosanski jezik....jadni kako ce gorko plakati..

  • J

    25. septembar 2021 | 14:54

    Tužno

  • Dejan

    25. septembar 2021 | 15:58

    Možda tim "određenim" roditeljima ne bi smetalo da je na slici Stepinac !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA