• 4

Istinsku ljubav ne može da zaustavi nikakva granica ma ko da je postavio: Poruka patrijarha iz Berana

Patrijarh Porfirije je poručio i da Crkvu ne možemo poistovećivati ni sa jednom državnom granicom

 • 4
Patrijarh Porfirije, Berane

Printskrin: Youtube/Острог Тв Студио

Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićem, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svetom, poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je u besedi nakon večernje liturgije u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedinstvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

- Kao što nepostoji granica između ovog i onog sveta, tako i ovde istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da je postavio - naveo je patrijarh.

Poručio je i da Crkvu ne možemo poistovećivati ni sa jednom državnom granicom.

- Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država - naveo je patrijarh i istakao da Crkvu ne intereresuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Kazao je da ne postoji sila ovog sveta koja može promeniti ustrojsko crkve, a naša je, kazao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

- Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim ckvama i prpada jednoj svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi - kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje moltivene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da blo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju ovde na ovim prostorim.

- Ovu istinu može da razume samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom - poručio je patrijarh Porfirije.

Oni kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju,  jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje.

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju i citirao patrijarha Pavla koji je govorio: Ko pobedi sebe taj je pobedio svet, ko pobedi egiozam samoljublje i laž u sebi, taj je pobedio čitav svet".

- U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata... Pripadamo jednom narodu upoznavajući najpre sebe... Onaj ko ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga ni voleti sebe - poručio je patrijarh.

Podsetimo, patrijarh srpski Porfirije sutra će zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem predvoditi svečanu službu ustoličenja episkopa Metodija.

Video: Patrijarh objasnio značenje današnjeg nacionalnog praznika: Jedinstvo ne znači jednoumlje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miša

  Naravno da Crkva ne poznaje granice i ne može biti omeđana njima. I jako mi je drago što SPC i Patrijarh, jedinim "oružijem", krstom prevladavaju sve nevolje i sva iskušenja koje nam nameću naši neprijatelji. Možda nismo ni svesni koliko veliku i svetu Crkvu imamo.

  18
  8

  Podelite komentar

 • Perke

  Mišljenja sam da je SPC trenutno, sa ovakvim patrijarhom i vladikama najjača pravoslavna crkva u svetu...

  39
  13

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima