• 0

U BiH "tone" nelegalnog oružja: "Ne čudi da se naoružanje iz Bosne koristi u obračunima kriminalnih grupa"

Prema ispitivanju UNDP-a, u Bosni i Hercegovini postoji 750.000 komada nelegalnog oružja

  • 0
Arsenal oružja, puške, pištolji

Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina trenutno raspolaže sa 4.800 tona viškova municije i minskoeksplozivnih sredstava, kao i sa više od 40.000 komada viškova naoružanja.

Deo tog oružja je ukraden, ali nikada nije obelodanjeno gde je završio. Podaci stranih međunarodnih organizacija upućuju na zemlje Zapada. Podaci o rešenom oružju kroz prodaju, donacije, demilitarizaciju ukazuju na 26.272 tone od 2006. do 2020., dok je samo u prva četiri meseca ove godine rešeno 115 tona.

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić rekao je za Avaz da, kad se govori o viškovima naoružanja, treba razlikovati nekoliko činjenica.

- Pogotovo kad se govori o sigurnosnim rizicima. Viškovi naoružanja koje se nalazi u vojno kontroliranim područjima nose sa sobom puno manje sigurnosnih rizika. Ono što zabrinjava jeste činjenica da u BiH postoji ogromna količina nelegalnog oružja. Prema ispitivanju UNDP-a, u BiH imamo 750.000 komada nelegalnog oružja. Uzimajući u obzir propusnost naše granice, i ne iznenađuju izveštaji da se oružje iz BiH, ali i celog Balkana koristi u obračunima kriminalnih grupa na Zapadu, a bilo je slučajeva da se ovo naoružanje nađe kod osoba osumnjičenih za terorizam - pojasnio je Mušić.

Dodao je da postoje indicije da se u BiH nelegalno čuva oružje puno većeg kalibra.

- Radi se i o minobacačima, protivavionskim topovima i mitraljezima. Sve je to skriveno na nekim tajnim lokacijama unutar BiH - kazao je Mušić.

Podrška međunarodne zajednice

Međunarodni partneri zadovoljni su dosadašnjim tokom uništavanja zaostalog naoružanja, starog od 25 do 50 godina, s upitnim rokovima korišćenja. Svoju podršku najavljuju i u budućem periodu, a do sada su potrošili 3,3 miliona evra.

U poslednjih 10 godina mobilni timovi za obuku EUFOR-a obučili su otprilike 1.000 pripadnika Oružanih snaga BiH za sigurno rukovanje i transport naoružanja, municije i eksplozivnih materija. Međunarodni predstavnici znaju i kuda ide oružje iz BiH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima