≫ 

Počele konsultacije o rekonstrukciji vlade Crne Gore

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić počeo je konsultacije sa predstavnicima partija parlamentarne većine o najavljenoj rekonstrukciji Vlade

  • 4
Zdravko Krivokapić Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić počeo je konsultacije sa predstavnicima partija parlamentarne većine o najavljenoj rekonstrukciji Vlade. Kako prenosi RTCG, manjinske partije nisu dobile poziv premijera.

- Uvažavajući predlog 37 poslanika parlamentarne većine, kojim se zahteva pristup rekonstrukciji aktuelne 42. Vlade, premijer Zdravko Krivokapić počeo je konsultacije sa činiocima parlamentarne većine. Razgovori u vezi otvorenih pitanja, sa ciljem jačanja poverenja između zakonodavne i izvršne vlasti, kao uslovom za efikasniji rad Vlade, jesu odgovoran odnos prema demokratskim inicijativama - saopštila je Vlada Crne Gore.

Krivokapić će, kako navode, podržati dogovor i kompromis iza koga stoji 41 poslanik parlamentarne većine, što je uslov za uspostavljanje političke stabilnosti, kako bi se odlučno nastavio proces demokratizacije Crne Gore.

Kako je najavljeno, premijer danas razgovara sa predstavnicima Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Krivokapić će sa predstavnicima Građanskog pokreta URA sastati sutra u 12 sati, a potom i sa Demokratama.

Nakon što su Demokrate i Demokratski front saopštili da je Vladu potrebno rekonstruisati, premijer je predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podele.

"I izbori rešenje ako nema dogovora"

Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije nakon sastanka je rekao da je upoznao premijera sa stavom partije čiji je predsednik, da je status kvo neodrživ i da očekuju da premijer nakon konsultacija u pisanoj formi dostavi predlog za izlazak iz aktuelne krize.

- Ja sam saopštio da su, ako nema dogovora, rešenje i izbori posredstvom međunarodne zajednice i ne vidim tu ništa dramatično i apokaliptično - rekao je Knežević, prenose Vijesti.

- Saopštio sam da, što se nas tiče, politički sporazum iz septembra mora da se poštuje - istakao je on i dodao da očekuje da će tokom naredne sedmice imati premijerov predlog.

"Dogovor da zadovolji sve partije na vlasti"

Andrija Mandić ispred Nove srpske demokratije je istakao da je partija spremna za dogovor koji će zadovoljiti sve partije većine i da to bude u korist građana.

On je, nakon razgovora sa Krivokapićem, novinarima kazao da su se uglavnom složili, ali i zaključili da teško sada mogu definisati neku poziciju dok se ne završe razgovori sa svim predstavnicima većine.

- Mi smo spremni za ozbiljan i pošten dogovor i nakon toga ćemo imati odgovoran i hrabar odnos prema zbilji koja nije nimalo jednostavna - kazao je Mandić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    1. oktobar 2021 | 08:58

    Ovo je prilika da Srbi napokon dobiju svoje mesto u vladi i treba se boriti za sto vise ministarstava!🔴🔵⚪

  • Sexo

    1. oktobar 2021 | 10:01

    Vojin Cetkovic za 20 god

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA