Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sarajevu: "Vera bez dela je mrtva"

Prisutan je bio i veliki broj vernika koje je patrijarh na početku blagoslovio

  • 4
Patrijarh Porfirije stigao u Sarajevo Foto: I. Š./Klix.ba

Patrijarh Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Uz patrijarha su bili i mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, kao i drugi arhijereji Srpske pravoslavne crkve i brojno sveštensnstvo, prenela je RTRS.

Prisutan je bio i veliki broj vernika koje je patrijarh na početku blagoslovio.

Prema njegovim rečima, vera nije samo puko intelektualno, racionalno uverenje da postoji neka velika moćna sila već poverenje u Boga i prepuštanje sebe njegovoj volji i sudu.

- Takva vera mora biti delatna, vera bez dela je mrtva, treba čitati Јevanđelje i učiniti ga svojim životom jer tako idemo putem sigurnosti - naglasio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je sistem vrednosti koji se crpi iz Јevanđelja često u suprotnosti sa sistemom vrednosti ovog sveta, koji treba preobražavati.

- Za nas ne postoji dilema da li se Crkva modernizuje, jer Crkva je uvek savremena, često je pokretač razvoja, ali bez Hrista, vere u njega, svaki dan smo sve stariji i bliži smrti, a sa Hristom je svaki dan novina, postajemo mlađi u Hristu - istakao je on.

Prethodno je srpski patrijarh služio Vaskršnje jutrenje.

Porfirije boravi u poseti Mitropoliji povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

Patrijarh je stigao juče, a danas je planirano da poseti Istočno Sarajevo gde će se sastati sa gradonačelnikom Ljubišom Chosićem i načelnicima šest gradskih opština.

Posle sastanka predviđeno je da patrijarh sa mitropolitom prošeta do Trga Srbije gde će se obratiti građanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA