Sinišu žena naterala da se vakciniše, Sandru brojke: Gužve na punktovima i u Zagrebu

U Zavodu kažu da poslednjih dana beleže značajno veći interes građana za prvu dozu vakcine

  • 3

Kod punkta za vakcinaciju, na Zagrebačkom velesajmu juče je vakcinisano 1.807 osoba, među kojima njih 1.098 prvom dozom, a gužva i dugi redovi i danas su se formirali, od ranog jutra.

U zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kažu da poslednjih dana beleže značajno veći interes građana za prvu dozu vakcine, prenosi Index.

Pre nedelju dana bilo je vakcinisano 1.289 ljudi, među kojima njih 658 prvom dozom, dok je u ponedeljak prvu dozu primilo 743 građana od 955 vakcinisanih tog dana.

- Gledajte, brojke rastu i uvode se restrikcije. Pre sam bio neodlučan, ali mislim da je sada potrebno vakcinisati se. Ne znam koliko je zapravo vakcina dobra. Verovatno ima neko dejstvo - rekao je Siniša Crneković (44) jedan od građana u redu za vakcinaciju.

Siniša, kao i mnogobrojni Zagrepčani, jutros je odlučio da primi vakcinu. Nisu mu smetali hladno jutro i magla u kojoj se, kod šestog paviljona Velesajma, nazire poveći red dugačak stotinak metara.

U njemu su osobe različitih godina, kao i raspoloženja. Jedni u redu stoje u razmaku od metar i po, kako se predlaže epidemiološkim merama, dok su neki u neposrednoj blizini.

Jedni na licu imaju masku, a drugi bez njih udišu hladni zagrebački vazduh. Svi oni čekaju da prime Fajzer, Modernu ili Džonson i Džonson vakcinu kako bi se zaštitili od zaraze.

Na Velesajmu je punkt otvoren u osam sati, a radio je do podneva. Prema rasporedu, danas je bilo moguće primiti prvu ili drugu dozu vakcine, po odabiru.

Siniša nikada nije bio zaražen korona virusom, a sada je primio prvu dozu, jer ga je na to, kako kaže, nagovorila supruga.

- Žena me naterala -  i dodao da ne zna hoće li se odlučiti i za treću dozu, prenosi Jutarnji.

Za razliku od Siniše, drugi su se na to odlučili učiniti samostalno.

- Mislim da ova situacija s koronavirusom neće uskoro završiti, čak i da tome nema kraja - rekao je Matija Boras (34).

On je izjavio da ne čeka dugo i da mu se čini da se red brzo pomera.

- Došao sam pre pet minuta, sve ide dosta brzo - rekao je Matija kroz masku.

I on je došao da primi prvu dozu. Ranije je razmišljao, kaže, o vakcinaciji, ali bio je neodlučan zbog situacije koja ga je okruživala. Pitao se je li ono zaista neophodno.

Među ljudima u redu bila je i Sandra Beganović Đura (68). Ona je u januaru preležala korona virus, ali ne bez poteškoća. Tokom bolesti je, naime, razvila upalu pluća. Nakon zaraze, od virusa su je štitila antitela, a sada se odlučila na vakcinaciju.

- Prepala sam se kad sam videla kako brojke rastu. Situacija ne ide na dobro - rekla je Sandra i dodala da je prerano da već sada odluči hoće li uzeti treću dozu ili ne.

Potpuno različite razloge za vakcinaciju imala je Magdalena Vrgoč (21). Na to ju je, kaže, primorao posao, a ranije na vakcinaciju nije ni pomišljala.

- Treću dozu ne mislim da primim. To će se jedino dogoditi ako me neko primora - unapred je odbacila mogućnost novouvedene treće doze.

Još jedan od razloga zbog kojih su ljudi došli bio je i putovanje.

Laru Ferenčić (24) je u društvu sa svojom prijateljicom isto čekala prvu dozu. Uz putovanja koja planira, odlučila je da paviljon 6 poseti i zbog fakulteta.

- Uz lakše ispunjavanje mojih planova, na odluku su uticali i stalni napisi u medijima koji opisuju situaciju zbog virusa - priznaje Lara.

Iako su motivi za vakcinaciju bili različiti, ipak je prevladao jedan - zaštita sebe i drugih. Taj razlog pokrenuo je i Mariju Popovića (44).

On je, kao i ostali, čekao prvu dozu. Na to su ga nagnale porodične i lične prilike.

- Idem da se vakcinišem zbog porodice, zbog njihove i svoje zaštite. Inače i sam imam zdravstvenih problema, a tašta mi je nedavno završila na operaciji srca - objasnio je svoje razloge Mario.

Smatra da alternativa vakcini ne postoji i veruje da je sada bolje pregrmeti to, nego se kasnije zaraziti. On nije preležao korona virus, a dodao je da svi iz njegove porodice nameravaju da prime i treću dozu, kao i on.

- Korona se ne stišava i verujem da će treća doza biti potrebna - zaključio je Mario.

Video: U sudaru poginule tri osobe iz vozila s tablicama Srbije

(Telegraf.rs/Foto: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    29. oktobar 2021 | 16:30

    U Zagrebu se ne vakcinisu. Oni se cepe

  • Draško

    29. oktobar 2021 | 18:37

    Mene to ne zanima i ne zelim vakcinu nakon koje cu se plašiti da me nevakcinisani zaraze. Od cega bi ja onda primio tu vakcinu i izlagao se reziku ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA