≫ 

Nevreme noćas u Dalmaciji: Na ostrvima pala ekstremna količina kiše

Prema podacima mreže stanica Pljusak.com, rekorder je bilo ostrvo Žirje

  • 0
Zadar Hrvatska nevreme Jadransko more oluja talasi Foto: Tanjug/HINA

U Hrvatsku je stigla najavljena kiša u veći deo zemlje, a negde je tokom prethodne noći bilo jakog nevremena. Kako jutros javlja Dalmatinski portal, na dalmatinskim ostrvima pale su rekordne kiše. Linija olujnih oblaka zahvatila je dalmatinska ostrva i proteže se od Mljeta, preko Korčule, Hvara, Brača, Šolte, sve do obale i dela Dalmatinske zagore, navodi Index.

Prema podacima mreže stanica Pljusak.com, rekorder je bilo ostrvo Žirje, do 1 sat iza ponoći tamo je palo ekstremnih 265 litara kiše po kvadratnom metru. Od toga je samo poslednjih 6 sati palo 192 mm.

Dalmatinski portal piše da bi ovakva količina bila veoma problematična zbog bujičnih voda. O kakvoj se količini padavina radi, govori podatak da u Splitu i Šibeniku u novembru prosečno padne 113 mm kiše.

Kišno je bilo i drugde. Meteo stanica Punta Planka zabeležila je 82 litre po kvadratnom metru, a slede Vodice 76, Starigrad Paklenica 73, Biograd na Moru 62, Vela Luka 51… Obilne padavine, ponegde i grad, padale su u delovima Brača i Šolte.

Nešto pre ponoći snažno grmljavinsko nevreme zahvatilo je delove Hvara.

- Odavno nije bilo jače oluje na ostrvu. U samo sat vremena palo je preko 25 litara kiše - kazao je Crometeo član iz Hvara.

Od sredine noći nevreme je počelo da se širi prema kopnu.

Vreme danas

Prema prognozi danas u Hrvatskoj umereno i pretežno oblačno uz mestimičnu kišu, a uz obalu i pljuskove s grmljavinom, posebno u Dalmaciji.

Veći deo kiše pašće u prvom delu dana kad lokalno može biti i obilna, uglavnom na jugu zemlje.

Vetar u unutrašnjosti slab do umeren severoistočni. Na Jadranu će duvati umereni do jak jugo koje će tokom poslepodneva na severnom delu okrenuti na buru u jačanju.

Najviša dnevna temperatura vazduha na kopnu između 7 i 11, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 14 do 19 °C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA