Hrabra Jasminka donirala bubreg sestri i spasila joj život: Priča koja vraća veru u bolje sutra

Ja sam posle operacije najsrećnija žena, verujte mi, ovo je nešto što me podiglo iznad svega, rekla je Jasminka

  • 1

Na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) prošle sedmice je uspešno obavljena transplantacija bubrega i spasen je još jedan mladi život.

U mnoštvu negativnih tema i vesti posebno je važno istaknuti one pozitivne, a jedna od takvih je priča sestara Jasminke Dautović i Amele Ćizmić. Nakon što je saznala da je njenoj sestri potreban bubreg Jasminka je bez razmišljanja odlučila sestri da pomogne.

- Amela već osam godina ide na dijalizu, a uz to ima i lupus, koji je najviše kočio transplantaciju. Ona u početku nije bila za transplantaciju, govorila je kako se i bez toga oseća dobro. Odbijala je jer imam porodicu, brinula se za mene. Ali vremenom je postajala sve slabija te smo u februaru ove godine shvatili da je operacija neminovna. Kontaktirali smo lekare i rekla sam kako želim da joj doniram bubreg i spasim je - ispričala je Jasminka za Klix.

Dodaje kako su joj lekari zatim potvrdili da može biti donor svojoj sestri, nakon čega je doputovala iz Travnika u Sarajevo kako bi obavila potrebne pretrage i pripreme za transplantaciju. Nakon što su završeni pregledi operativni zahvat obavljen je 11. novembra.

- Ja sam posle operacije najsrećnija žena, verujte mi, ovo je nešto što me podiglo iznad svega. Bubreg radi, sestra se oporavlja, a i ja sam dobro. Uskoro ću kući. Nadam se da će naša priča motivisati mnoge druge jer - operacija nije strašna, mnogo je više bolan gubitak voljene osobe - rekla je hrabra Travničanka.

Jasminka je tako nesebičnim i humanim činom spasila mladi život, motivisala sve one koji još uvek čekaju donora za transplantaciju i inspirisala i ohrabrila mnoge koji žele da pomognu obolelima na putu ka ozdravljenju.

Amela se nakon transplantacije zahvalila osoblju bolnice i posebno naglasila beskrajnu zahvalnost svojoj sestri. S druge strane, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH pozvalo je građane da razgovaraju i edukuju se o transplantacijama i pomognu obolelima tako što će im darovati nadu i pomoći u borbi protiv teške bolesti.

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I zivece obe

    16. novembar 2021 | 14:04

    normalno to je humanost I ja bi to isto uradio, znam takav slucaj gde je keva sinu donirala I zive oboje normalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA