≫ 

Branko mesec dana traži nalaz obdukcije svog sina: Ivan u zatvor ušao zdrav, izašao u kovčegu

Porodica Mravak samo traži od nadležnih iz Uprave za zatvorski sistem Ministarstva pravosuđa da im kažu kako je i od čega umro njihov Ivan i da li je moralo do toga da dođe

  • 2
zatvor foto: pixabay.com

Četrdesetjednogodišnji Splićanin Ivan Mravak umro je u zatvoru Remetinec 24. septembra ove godine, a njegov otac Branko i sestra Jelena Mravak - Perović još uvek ne znaju ni od čega ni kako, piše Slobodna Dalmacija.

Ivan je morao da se vrati iz Nemačke gde je radio kao monter za jednu firmu iz Dizeldorfa kako bi odslužio dro zatvorske kazne od sedamnaest meseci koja mu je izrečena zbog posedovanja i dilovanja droge. On je 2020. godine pravosnažno osuđen na dve godine i dva meseca zatvora te je 5. septembra upućen u Zavod za dijagnostiku u Remetincu gde se nakon tronedeljne procene odlučuje gde će osuđenik služiti kaznu.

- U Remetinec je otišao zdrav, a vratio se mrtav. Samo su me tog 24. septembra nazvali u 9.23 ujutro i rekli da mi je brat umro i da ga jednostavno ujutro nisu mogli probuditi. Bojala sam se takvoga ishoda jer mi je Ivan od 13. septembra u telefonskim razgovorima govorio da se oseća loše, da ih ima osmoro u sobi i da su štrajkovali glađu jer nikoga od bolesnih ne vode u bolnicu. Pozivi su potom bili sve alarmantniji pa nas je molio da zovemo novinare i da ih obavestimo da mu je stanje sve lošije i da je opšte stanje u zatvoru alarmantno. Sumnjao je da ima kovid koji je već preležao za Božić prošle godine. Deset dana se tada borio i mučio, bio je to teži oblik kovida - priča sestra.

Ističe da je u narednom pozivu rekao da je molio komandira u zatvoru da ga odvedu na lečenje u bolnicu.

- Nas ipak nije htio toliko puno da opterećuje, ali svojoj devojci s kojom je pet godina u vezi je pre smrti rekao da će jedva da dođe do kreveta nakon što završe razgovor jer se oseća toliko loše i iscrpljeno - priča njegova sestra Jelena za Slobodnu Dalmaciju.

Kaže kako joj je sad žao što nisu alarmirali javnost. Bojali su se da mu ne pokvare "budući status kod odsluženja kazne".

Nema nalaza obdukcije

- Nismo hteli da dođe u zatvor k'o neki bundžija ili tako nešto slično. Znate, on nije osuđen za neko dilovanje u grupi nego je bio konzument i sitni prodavač i ta osuda od dve godine i dva meseca iz 2016. godine, koja je posle potvrđena, mu je bila jedina u životu, a mi smo mislili i zadnja. Posle se ostavio droge, čist je već par godina i zarađivao je dobro u Nemačkoj gde sam mu ja našao posao preko svog prijatelja. Sada iza njega ostaju troje dece, mojih unuka i to dva sina od sedamnaest i po i dvanaest godina i kćerka od trinaest godina - priča otac Branko.

On kaže da je najteže njih utešiti.

- Iako je razveden, moj Ivan je imao dobar odnos sa svojom bivšom suprugom i decom. Što im nakon svega reći i kako ih utešiti. Kako nas sve utešiti? - pita se Branko.

Porodica Mravak samo traži od nadležnih iz Uprave za zatvorski sistem Ministarstva pravosuđa da im kažu kako je i od čega umro njihov Ivan i da li je moralo do toga da dođe. Ističu da im je rečeno kako će uzrok smrti saznati tek nakon obdukcije, ali taj nalaz nije stigao punih mesec i po dana.

- Kao njegov advokat, koji ga je branio i u krivičnom postupku, obratio sam se KBC-u Zagreb, a kad su me obavestili da oni nisu radili obdukciju, obratio sam se Zavodu za sudsku medicinu i to 28. septembra i dan kasnije dobio obaveštenje da je moj zahtev primljen. Međutim, nikakav odgovor iz Zavoda nisam dobio iako je od toga prošlo mesec i po dana. Moj klijent Ivan kao i niko drugi nije zaslužio smrt u zatvoru jer je u životu imao šanse da uspe i da se vrati svakodnevnom životu - kaže advokat Darko Krčum.

Krčum dodaje da je njegov klijent u istražnom zatvoru proveo devet meseci nakon hapšenja 2015. godine i da je izišao na slobodu do pravosnažnosti presude.

- Ako se odbije ovih devet meseci istražnog zatvora koji mu se uračunavaju u dosuđenu presudu, preostalo mu je bilo još sedamnaest meseci i nakon dve trećine odslužene kazne izišao bi. Imao je stalni posao, troje dece, ostavio se droge i postojali su svi uslovi da mu se iziđe u susret u vidu smanjenja kazne i veće od dve trećine. Sada moram, nažalost, voditi drugu bitku i tražiti odgovore na pitanja od čega je i zašto umro? Po Ustavu RH svako biće ima pravo na život i u RH ne postoji smrtna presuda koja je mom klijentu izgleda izrečena ako se ustanovi da nije imao pravo na adekvatno i kvalitetno lečenje u Zatvoru Remetinec pre nego što je umro - govori Krčum za Slobodnu Dalmaciju.

Ne znaju da li je umro od korone

Jelena kaže da i dalje ne znaju da li je njen brat preminuo od kovida ili ne.

- Zapravo ne znamo od čega je umro! Najpre su nam rekli da ne moramo da nosimo odeću pre preuzimanja tela, a onda kad smo došli u Zagreb pitali su nas gde nam je odeća za pokojnika. Ja, niti iko od porodice, nije mogao mrtvog da ga vidi. Ako je korona, govorili su mi da ga onda neće oblačiti, a ako nije da hoće. Mi smo kupili odeću za pokojnog brata i on je obučen pre nego je stavljen u kovčeg, ali nismo imali pravo da ga vidimo - tvrdi sestra Jelena.

Otac i ona kažu da su 4. oktobra (11 dana nakon Ivanove smrti) na Novoj TV gledali izjavu upravnika zatvora Remetinec Slavena Funde povodom nove smrti i to 45-godišnjeg istražnog zatovrenika. Tada je Funda rekao da je smrt 45-godišnjaka osma zabeležena smrt u kaznenom zatvoru Remetinec te da niti u jednom od tih dotadašnjih slučajeva nije potvrđena nasilna smrt niti smrt uzrokovana bolesti kovid-19.

- U jednom smrtnom slučaju utvrđen je propust medicinskog osoblja, rekao je tada Funda i mi se opravdano bojimo da je to bilo baš u slučaju našeg Ivana, ali to ne znamo službeno. Nas niko ne obaveštava ni o propustima ni o nalazima obdukcije niti o tome je li našem Ivanu omogućeno kvalitetno lečenje. Ništa, kao da nije umro čovek u naponu snage i iza sebe ostavio troje dece i kao da njegova smrt neće rastužiti ni zaboleti nikoga - kaže Jelena.

"Nemamo obdukcioni nalaz"

Iz Ministarstva pravde poručuju da oni još nemaju kod sebe obdukcioni nalaz, te da je preminulom Ivanu pružena primerena zdravstvena nega.

- U skladu sa Zakonom o izvršavanju kazne zatvora podaci o zatvorenicima su službena i profesionalna tajna. Ipak, u cilju objektivnog izveštavanja javnosti ističemo kako je reč o zatvoreniku Centra za dijagnostiku upućenom na izdržavanje kazne zatvora temeljem presude Opštinskog suda u Splitu. Zatvoreniku je tokom boravka pružena primerena zdravstvena nega, a iz dokumentacije s kojom raspolaže Središnji ured za zatvorski sistem u lekarskom tretmanu navedenog zatvorenika nisu utvrđeni propusti. Takođe, pritužbe zatvorenika tokom boravka u Centru za dijagnostiku u Zagrebu nisu zabeležene.

Navedeni zatvorenik bio je smešten u skladu s odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora. Nakon što je medicinsko osoblje konstatovalo smrt, telo preminulog zatvorenika transportovano je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, a s obdukcijskim nalazom ovo Ministarstvo još uvek ne raspolaže. Tokom 2021. godine u kaznionicama i zatvorima zabeleženo je 27 smrti osoba kojima je oduzeta sloboda, od toga je 9 u Centru za dijagnostiku u Zagrebu i Zatvoru u Zagrebu. S kovidom je preminulo pet osoba kojima je oduzeta sloboda - naveli su iz Ministarstva pravosuđa u svom odgovoru.

Video: Moramo da mu spasemo život: Ona je prva posetila Asanža u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DENI

    16. novembar 2021 | 17:01

    Tesko na divljem zapadu da dodjes do nekog prava i istine. Da ima pravi Sherif, tad mozda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA