≫ 

Poslednjeg radnog dana ginekolog je spasio još jednu majku: "Najveća sreća je rađanje novog života"

47 godina iskustva kulminiralo je nesvakidašnjim porođajem

  • 0
Brač ginekolog Foto-ilustracija: Shutterstock

Svog poslednjeg radnog dana, jedini Brački ginekolog, dr Branko Jašić (71), spasio je još jednu majku i njenu bebu a, ukoliko bude bilo potrebno, on neće oklevati da pomogne dokle god bude mogao.

47 godina iskustva kulminiralo je nesvakidašnjim porođajem, prenosi Slobodna Dalmacija.

Te noći duvao je snažan vetar koji je sprečio isplovljavanje i trajekta i glisera za hitne intervencije, kao i poletanje vojnog helikoptera.

"Nema veće sreće od one kada svedočite rađanju novog života"

Hitna služba je uradila sve što je bilo u njihovoj moći da pomogne da beba bezbedno dođe na svet ali, kako je posteljica ostala, majka je bila u opasnosti.

- Uradio sam ono što sam uvek radio u takvim situacijama, a iako je bilo šokantno za porodilju, sve je prošlo bez problema - rekao je doktor.

Gospođa je dobila odgovarajuću terapiju pa je ujutru, nakon što su se vremenske prilike smirile, sa detetom upućena u ginekološku kliniku splitskog KBC-a - rekao je dr Jašić.

On je rekao da su dani kada je duvala orkanska bura uvek bili veoma stresni za njega jer tada nije bilo nikoga da pomogne ako se pojavi hitni slučaj.

- Odgovornost tada morate da preuzmete na sebe. S druge strane, nema veće sreće od one kada svedočite rađanju novog života - ističe specijalista.

On je za vreme svoje karijere obavio 1082 porođaja, najčešće bez pedijatra, što je još zahtevnije.

"Porođaj je još mačka u džaku"

- Danas mi se čini nezamislivim da bi neko od mlađih kolega to radio, a i bolje da ne bi. Porođaj je, naime, još uvek "mačka u džaku" i zato je dobro što je struka ukinula sve rađaonice izvan klinika - rekao je dr Jašić.

On se rado seća kako je porađao bračke neveste iz Velike Britanije, Vijetnama, Južne Koreje, Kube, Japana, Beča ili Zagreba, kao i žena koje su tokom rata morale da napuste svoje domove u BiH.

U svom poslu imao je i dosta dramatičnih trenutaka i teških situacija.

Nakon jednog zahtevnog porođaja majci nije znao da odgovori da li je na svet donela sina ili ćerku.

- Posle teškog porođaja bio sam i umoran i presrećan kada sam začuo dečji plač da mi u tom trenutku pol nije bio bitan - rekao je on.

On je vodio brigu o čak 4600 žena

Situacija koja ga je ispratila u penziju može da se dogodi ponovo, pogotovo ako nadležne institucije ne osiguraju Bračankama da imaju ginekologa koji će biti stalno na ostrvu.

- Uskočiću i intervenisati i kao penzioner u svako doba ako to bude potrebno - izjavio je dr Jašić, koji je u svojoj ordinaciji vodio brigu o čak 4600 žena i, iako je imao i drugih ponuda, nikada mu nije palo na pamet da napusti svoj Brač.

Video: Nepoznati detalji iz života dr Nestorovića: „Ne družim se samo sa jednom vrstom ljudi“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA