≫ 

Rudari prekinuli štrajk ispred vlade u Sarajevu, ali proizvodnju ne nastavljaju

Rudari kažu da ne žele pregovore, već ispunjenje zahteva

  • 0
Rudari Sarajevo BiH protest Foto: Tanjug/AP

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH odlučili su da prekinu proteste ispred zgrade federalne vlade, ali ne odustaju od svojih zahteva i do njihovog ispunjenja proizvodnja u rudnicima neće biti nastavljena.

Rudari su počeli da napuštaju plato ispred sedišta vlade oko 15 sati, a njihov predstavnik Sinan Husić je za sarajevske medije rekao da su bili izloženi teškim uslovima tokom protesta.

Resorni ministar Haris Džunić pozvao je u dva navrata predstavnike rudara na pregovore, ali su oni to odbili.

Ne žele, kažu, pregovore, već ispunjenje zahteva.

Zbog protesta i prekida proizvodnje uglja Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugroženo njeno normalno funkcionisanje.

Inače, rudari imaju osam zahteva: donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda, traže kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrednosti uglja,stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku, poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH

Takođe, traže potpunu realizaciju Sporazuma koji je potpisao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH i JP EP u maju ove godine, kao i smenu Admira Andelije, generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

Rudari traže i utvrđivanje minimalne zarade u rudarstvu u FBiH u iznosu od 1.000 KM.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA