≫ 

Prvi dan vakcinisanja dece u Hrvatskoj: Imunizovano njih 15, roditeji se najviše raspituju za posledice

Deca u dobi od pet do 11 godina primaće vakcinu u dve doze kao i odrasli. Vakcinisanje se naročito preporučuje deci sa lošim imunitetom

  • 1
Dete, vakcinacija, devojčica Foto: Shutterstock

U Nastavnom zavodu za javno zdravlje "Dr. Andrija Štampar" u Hrvatskoj, u sredu od 16 sati do 19.15 sati, je vakcinisano petnaestero dece starosti od pet do 11 godina.

Sredom i subotom u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar građani mogu doći na vakcinaciju bez najave, a to se od danas odnosi i na decu, javlja Dnevnik.rs.

Tatjana Nemeth Blažić, epidemiološkinja HZJZ-a, koja je čitavo popodne vakcinisala građane, kaže kako su zadovoljni odzivom, s obzirom na to da je sreda prvi dan. Ponovila je kako su cepili 15 dece starosti od pet do 11 godina, te isto toliko dece starije od 12 godina.

- Nadamo se da će informacija doći i do drugih roditelja, pa će odziv biti i veći u narednim danima - kazala je dr Nemeth Blažić.

Na pitanje koje najčešće zanima roditelje vezano za vakcinu, gošća Dnevnika je odgovorila da su roditelji koji su doveli decu na vakicnu već bili jako dobro informisani i nisu imali puno pitanja, osim onih tehničkih, tipa kada doći po drugu dozu i smeta li kašnjenje od nekoliko dana, budući da sada idu zimski praznici.

Ostali roditelji pitaju i telefonski, a često i mejlom, o nuspojavama i mogućim rizicima. Često su ta pitanja vezana za određenu dijagnozu ili stanje.

Vakcinacija u Nastavnom zavodu za javno zdravlje "Dr. Andrija Štampa" u sedu traje do 20:00 sati.

Deca na cepljenje dolaze u pratnji roditelja. Takođe, roditelji se za ovo mogu javiti izabranom pedijatru ili lekaru porodične medicine kao i školskom lekaru, objavio je HZJZ.

U Hrvatsku je u ponedeljak stiglo 48.000 doza vakcine protiv kovida 19 za decu od pet do 11 godina starosti, koje se distribuira po zavodima za javno zdravlje.

Deca u dobi od pet do 11 godina primaće vakcinu u dve doze kao i odrasli. Vakcinisanje se naročito preporučuje deci sa lošim imunitetom.

Zavodi za javno zdravlje vakcinaciju će organizovati putem pedijatrijskih ambulanti i ambulanti školske i porodične medicine. Stoga, roditelji koji žele da se njihova deca vakcinišu, treba da se jave izabranom pedijatru, odnosno izabranom lekaru.

U Hrvatskoj je dosad vakcinisano oko 6400 dece u dobi od 12 do 14 godina (5.18 posto) te oko 55.000 mladih u dobi od 15 do 19 godina. U HZJZ-u kažu kako za vakcinisanu decu nije potrebna buster doza, osim za imunokompromitujuće, kojima se ta dodatna doza daje već mesec dana nakon prve dve doze.

Za decu od pet do 11 godina odobren je i Fajzer.

Video: Vakcinisao se Panta Petrović, pećinski čovek iz Pirota

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    16. decembar 2021 | 06:56

    Imate dr Nadu Jurincic,najbolji pedijatar na svetu i veliki covek. Roditelji , pitajte nju za misljenje o situaciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA