Pet slučajeva infekcije omikron sojem u Crnoj Gori: Svi imaju blage simptome

Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da nastavljaju da prate situaciju vezano za pojavu omikron soja u Crnoj Gori

  • 0
Omikron soj korone Foto: Profimedia

Laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile pet slučajeva infekcije omikron sojem koronavirusa, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

U pitanju su četiri klastera iz različitih opština, javlja RTCG.

- Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba - kažu iz IJZ.

Prva sumnja na obolijevanje od omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori bila je početkom meseca o čemu je Institut obavestio javnost.

Svi kontakti su istraženi i stavljeni u izolaciju.

- U skladu sa protokolima ECDS i WHO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom na prisustvo Omicron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo omikron soja - kazali su iiz IJZ.

Metoda sekvenciranja će se ubuduće koristiti sem za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva koronavirusa, tako i za mutacije ostalih virusa i znatno će olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti.

- Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda - ističu iz IJZ.

Navode da je omikron veoma divergentna varijanta sa velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane sa potencijalnim izbegavanjem imunog odgovora i većom transmisijom. Međutim, još uvijek postoje značajne nesigurnosti i nepoznanice.

Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da nastavljaju da prate situaciju vezano za pojavu omikron soja u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izveštavati javnost.

- U našoj laboraoriji se skupljaju i čuvaju reprezentativni uzorci potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 za sekvenciranje. Pored nasumično odabranih uzoraka za postizanje reprezentativnosti, kriterijumi uzoraka za sekvenciranje su slučajevi bilo kakvih neuobičajenih događaja prenosa (npr. povećan prenos uprkos intervencijama), neočekivana prezentacija/ozbiljnost bolesti, proboj vakcine, reinfekcije, teško bolesni pacijenti i pacijenti sa poznatim epidemiološkim linkom sa prenosom omikrona - navodi se u saopštenju.

Iz IJZ još jednom poručuju da je vakcinacija važna i apeluju na sve one kojima je došlo vrijeme za treću dozu neka odu što pre.

- Podsećamo i na preliminarne rezultate istraživanja BioNTech-a i Pfizera, prema kojima je vakcina efikasna protiv kovid 9, računajući i omicron ako je data tri puta. Vaksinišite se i poštujte mere jer samo tako možete zaštiti sebe i druge - kazali su iz IJZ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA