≫ 

Osuđen ubica Dedića: Bankar ubijen pre 22 godine, Tomislava uhapsili tek prošle

Tomislava Viktora Basu policija je uhapsila 30. januara 2020. godine, a čekala je nekoliko godina da iz inostranstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio Dedića

  • 1
Sudija Foto-ilustracija: Shutterstock

Zbog ubistva bankara Ibrahima Dedića u leto 1999. na devet godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu danas je napravosnažno osuđen Tomislav Viktor Basa (51).

Iako nije došao na izricanje presude, Basa ostaje u pritvoru do pravosnažnosti presude. Sud će presudu obrazložiti u pisanom obliku, a Basina odbrana, ali i tužilaštvo, već su najavili žalbu.

Basa je, iznoseći odbranu, rekao da nije učestvovao u Dedićevom ubistvu niti je pucao u njega. Rekao je da se događaja ne može setiti jer je, kako tvrdi, tada bio u lošem stanju, ali je dodao da je bio na mestu događaja s osobama čija imena nije mogao da kaže zbog sigurnosti svog deteta i svoje porodice, prenosi Index.

Sačekuša za Dedića ispred zgrade

Podsetimo, Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Base 25. juna 2020, tereteći ga za ubistvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića počinjeno u Zagrebu 1999. godine.

U optužnici mu stavljaju na teret da je 3. jula 1999. oko 22:30 u Zagrebu, s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, u po prethodnom dogovoru, i sa namerom da Dedića liše života, pričekao njegov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17 u Zagrebu, u kojoj je stanovao.

Nakon što je Dedić ušao u zgradu, u njega su ispalili 20-ak hitaca iz automatskog pištolja i iz pištolja. Dedić je zadobio niz prostrelnih povreda glave i tela, koje su dovele do smrti.

Tomislava Viktora Basu policija je uhapsila 30. januara 2020. godine, a čekala je nekoliko godina da iz inostranstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. Basa je uhapšen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao da poseti rodbinu.

Video: Ovako je ubica Čaba Der uhapšen u Češkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA