≫ 

Sugrađani čuvaju uspomenu na heroinu Lepu Radić (18): Započet projekat izgradnje spomen kompleksa

Ovaj projekat podrazumeva kompleks koji se prostire na 4.000 kvadrata, a obuhvata centralni objekat, pomoćni objekat i spomenik, kao i prateće sadržaje

  • 3
Lepa Radić Foto: Wikimedia

Na dan kada se slavi Sveti Nikola, 19. decembar, rođena je Lepa Radić, narodni heroj. Centralno kulturno-umetničko društvo iz Gradiške koje nosi njeno ime započelo je projekat izgradnje spomen kompleksa u njenom rodnom mestu "Spomen domaćinstvo Lepa Radić, Gašnica".  

Ovaj projekat podrazumeva kompleks koji se prostire na 4.000 kvadrata, a obuhvata centralni objekat, pomoćni objekat i spomenik, kao i prateće sadržaje. Prva faza projekta je završena – obezbeđenje zemljišta i sva potrebna procedura za gradnju, uključujući građevinsku dozvolu. Sada sledi druga faza – građevinski radovi.

Lepa Radić (18) je početkom februara 1943. bila zarobljena na Grmeču i sprovedena u Bosansku Krupu, gde su je Nemci obesili. Fotografije vešanja pronađene su maja 1945. kod jednog poginulog nemačkog vojnika prilikom oslobođenja Zagreba. U početku se nije znao identitet obešene partizanke, a kako je fotografija bila umnožena i podeljena muzejima, Lepu je na fotografiji, prilikom posete Muzeju revolucije u Mostaru, prepoznao jedan njen rođak.

Rođena je 19. decembra 1925. godine u selu Gašnica, kod Bosanske Gradiške. Bila je drugo od ukupno troje dece zemljoradnika Svetozara Svete Radića. Kako je porodica bila isuviše siromašna, roditelji su Lepu i njenu godinu dana stariju sestru Daru poslali kod svojih roditelja u selo Bistrica.

Preko strica Vladete, posle okupacije Jugoslavije 1941. Lepa se uključila u pripreme oružanog ustanka na Kozari. U leto iste godine u partizane su otišla četiri člana njene porodice – otac, stričevi i strina. Zajedno sa preostalim članovima porodice, početkom decembra Lepa je uhapšena i sprovedena u Gradišku. Nakon dvadesetak dana, puštena je na slobodu i tada je otišla u partizane.

Stupila je u Drugi krajiški partizanski odred, pod komandom doktora Mladena Stojanovića Kada je u leto 1942. godine počela bitka na Kozari, Lepa je sa jednim bataljonom uspela da se izvuče iz obruča, ali su joj u toj ofanzivi poginuli otac i stric, a jedan brat je odveden u Jasenovac, odakle se nikada nije vratio.

Priča se da je ispod vešala prkosno uzviknula „Živeli partizani! Živela Crvena armija!“. Za narodnog heroja proglašena je 20. decembra 1951. godine.

Video: O tragediji u Banatskom Novom Selu ćuti se skoro pola veka: Livija skočila u smrt braneći čast

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    19. decembar 2021 | 13:06

    A Milunku Savic i druge heroine Prvog svetslog rata nilo da spomene

  • DENI

    19. decembar 2021 | 11:54

    Ja mislim da su je ustase obesile, bar je tako na slici iz tog vremena. Ucio sam u skoli o 2 sv ratu i o svim borcima i heroima, ona je nesto posebno sto iole pametna osoba netreba je zaboravit. Lepa je heroj nad heroima, radi bih ucestvovao u pomoci izgradnje spimenika za nju.

  • Sta

    19. decembar 2021 | 13:07

    Je Momcilom Gavricem iz Trbusnice.li Maticem- okom sokolovim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA