≫ 

Zoran Zaev predao ostavku u Skupštini: Obrazložio zašto se povlači sa mesta premijera

Premijer Severne Makedonije podneo ostavku na tu funkciju

  • 6
Zoran Zaev Foto: Tanjug/AP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, podneo je danas i zvanično ostavku na tu funkciju.

Svoju ostavku Zaev je danas predao parlamentu.

- Na osnovu člana 219. stav 2. Poslovnika Skupštine Republike Severne Makedonije, u prilogu ćete naći moju ostavku na mesto premijera Republike Severne Makedonije. Istovremeno vas obaveštavam da ostavku neću usmeno obrazlagati - stoji u pismu Zorana Zaeva dostavljenom skupštini.

On u obrazloženju ističe da su rezultati prošlih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se država nalazi, imali nacionalnu i političku težinu.

- U takvim uslovima za mene lično i za funkciju koju obavljam i zbog politike u koju verujem, politički bi bilo neodgovorno i neopravdano pred mojim ljudima i mojom zemljom da dalje predvodim vladu - ističe se u ostavci, prenose makedonski mediji.

Zaev je istakao da želi da njegova ostavka posluži kao primer.

- Želim da dam primer da prepoznamo moralne odluke kada je to potrebno i tako dam još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali i primer budućim liderima da budu svesni svoje građanske dužnosti kada vode računa o svojoj zemlji - naveo je Zaev u pismu.

U pismu je naveo da je za njegovog mandata doneto niz istorijskih odluka, poput sporazuma sa Grčkom i članstvo u NATO.

Nakon ostavke Zaeva, predsednik države bi trebalo da poveri mandat novom premijeru. Po Ustavu, predsednik je dužan da u roku od deset dana poveri mandat stranci, odnosno strankama koje imaju većinu u Skupštini. Mandatar u roku od 20 dana, od dana poveravanja mandata, podnosi Skupštini program i predlaže sastav Vlade, u skladu sa Ustavom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    22. decembar 2021 | 17:40

    Samo se Srbin drzi funkcije cak i kad mu se poniste diplome, doktorati, dokaze da je lopov, lazov, ubica, seksualni napasnik....

  • Brundo od celika

    22. decembar 2021 | 17:50

    Hahaha.Njih je EU navukla na tanak led.Cak su i ime drzave promenili kako bi usli u EU ali dzaba.A i bolje sto nisu deo toga.EU ukida suverenitet drzava.

  • РВ

    22. decembar 2021 | 16:59

    Овај мало мало па подноси оставку, а никако да је поднесе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA