Otkriveno u kakvom su zdravstvenom stanju oboleli od omikrona u Crnoj Gori: Nadležni apeluju na građane

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili da se omikron, prema dostupnim podacima, brže širi od delta soja

  • 1
Omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da su trenutno svi potvrđeni slučajevi infekcije omikron sojem u Crnoj Gori, kao i njihovi kontakti, dobrog opšteg zdravstvenog stanja i da nisu hospitalizovani.

- Prethodnih dana laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje dokazale su prisustvo omikron soja SARS-CoV-2 u Crnoj Gori. Takođe, na osnovu dostupnih podataka o načinu prenošenja evidentno je da se omikron širi brže nego delta soj. Zbog sve većeg broja potvrđenih slučajeva, koristimo priliku da još jednom podsetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mera, naročito osnovnih kao što je nošenje zaštitne maske, jer samo tako možemo zaštititi sebe i druge - saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Apelovali su na građane da izbegavaju organizovana okupljanja, uzdrže se poseta mestima sa visokim epidemijskim rizikom, kao i da provedu praznike uz svoje najbliže.

- Kako je i naveo Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanon Gebrejesus: „Bolje otkazan događaj, nego otkazan život“. Trenutno svi potvrđeni slučajevi infekcije omikron sojem u Crnoj Gori, kao i njihovi kontakti, su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nisu hospitalizovani - navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje naveo je da prati situaciju vezano za pojavu omikron soja u Crnoj Gori i da će u skladu sa dobijenim podacima redovno izveštavati javnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA