≫ 

Danas katolici slave Božić: Ovo su najstariji običaji u Hrvatskoj, jabuka ima posebno značenje

Sa sigurnošću možemo reći kako Hrvatska može da se pohvali bogatom božićnom tradicijom koja se u nekim delovima još uvek posebno njeguje

  • 10
Božić ilustracija Foto: Unspash/ Ilustracija

Pripadnici katoličke veroispovesti danas proslavljaju Božić širom sveta. Božić se nekada slavio skromno, a običaji su se prenosili s generacije na generaciju. Hrvati su u prošlosti imali bogatu božićnu tradiciju, koju su dobrim delom zadržali do danas.

Badnjak u Zagorju nekada je počinjao tako što bi domaćin ili gazda kuće uneo slamu u dom i blagoslovio ukućane i celo domaćinstvo. Kraj dana najviše su priželjkivale mlade devojke jer bi momci poklanjali "jabuke božićnice" devojci koja im se najviše sviđala.

Na Božić je prvi gost kuće, takozvani polažajnik koji bi trebalo da bude veseo jer bi to domu donelo sreću, a često su se porodice unapred dogovarale o "slučajnom" gostu kako se ne bi izazvala nesreća.

U Slavoniji su se pokloni prvo davali muškoj deci

U Slavoniji je nekada bio običaj da na Badnji dan žene rano ustaju kako bi na vreme stigle da počiste kuću i pripreme posnu hranu, a muška deca su posećivala kuće u komšiluku kako bi im poželeli plodnu novu godinu.

Oni najbrži bi za to dobijali kobasice i slatkiše.

Takođe, na Badnji dan bi se uvek muško dete prvo darivalo. Pre nego što bi se započelo sa večerom, domaćin je unosio krizban (bor), slamu i konjsku ormu, koja bi se stavila pod sto.

Zimzelene grančice u Podravini

U Podravini se, ali i nekim drugim delovima Hrvatske, na praznik svete Lucije sadila pšenica, koja se na Badnje veče stavljala pod jelku.

Na Badnji dan se jeo posni doručak i odlazilo po jelku, koja se kasnije tokom dana ukrašavala jabukama i ukrasima koji su se izrađivali kod kuće. Osim jelke, po kući su se stavljale i dodatne zimzelene grančice, koje su se takođe ukrašavale, piše 24 sata.hr.

Isto tako, običaj je bio da domaćin kuće unosi slamu na kojoj se deca kasnije igraju. Stolse ukrašavao najlepšim plodovima, novcem, a neki su stavljali i pšenicu kako bi bilo svega u izobilju u novoj godini. Takođe, za Božić se ostajalo kod kuće i niko nije odlazio u goste.

Hleb sa novčićem u Dalmaciji

Dalmatinci su već krajem novembra birali jagnje kojim će se počastiti tokom praznika. Svoja drvca ukrašavali si orasima, jabukama, medenjacima i svećicama. Na božićnom ručku bila je cela porodica, a domaćin bi palio božićnu sveću, koju bi nakon jela ugasio koricom hleba namočenog u vino.

Takođe, u božićni hleb stavljao se novčić da bi se on lomio na delove, zavisno od toga koliko ima ukućana. Članu koji bi dobio komad sa novčićem prognozirani su sreća, zdravlje i bogatstvo u narednoj godini.

Postoji još jedna zanimljivost kada je reč o božićnim običajima u Dalmaciji. Naime, na svetu Luciju devojke bi napisale na 11 papirića imena momaka koje su smatrale poželjnima, a jedan bi ostavile praznim. Svaki dan do Božića palio bi se jedan papirić, a onaj poslednji nosio bi ime budućeg supruga. Ako bi devojci ostao prazan papirić, to bi značilo da se neće udati.

Sa sigurnošću možemo reći kako Hrvatska može da se pohvali bogatom božićnom tradicijom koja se u nekim delovima još uvek posebno njeguje.

Video: Lepe želje: Za Božić, od očuha tražila da je usvoji, a njen pravi otac se uopšte ne buni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    25. decembar 2021 | 08:37

    Kao Hrvat iz Sremske Mitrovice, najlepša tradicija Božića mi je kao moje komšije Srbi dođu kod mene u kuću danas a ja i moja porodica kod njih 7.januara. Tako je bilo i onih nesrećnih 90ih, tako je i danas, tako će i biti. To je pravi smisao Božića.

  • Душан Краишник Бања Лука

    25. decembar 2021 | 10:27

    Не Славе Само Католици данас има и Православаца који Славе НПР ГрЦи ,Бугари,Румуни

  • Marijana

    25. decembar 2021 | 11:32

    Braco po Hristu srecan vam Bozic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA