Opljačkana neprocenjiva istorijska grobnica u hrvatskom Zagorju, prokopan tunel dug 13 m

Varaždinska policija je još krajem 2019. osumnjičila dvojac da je od 2013. do 2016. neovlašćeno obavljao istraživačke radove i arheološka iskopavanja na praistorijskim nadgrobnim spomenicima

  • 1
Hrvatska policija, Croatian police Foto-ilustracija: Karl Thomas / allOver Photo / Profimedia

Opštinsko državno tužilaštvo u Varaždinu optužilo je dvojicu muškaraca da su od 2013. do 2016. godine ukrali više predmeta neprocenjive vrednosti iz istorijske grobnice na području Arheološke zone Bistričak u Jalžabetu do koje su iskopali tunel dužine 13 metara, navodi Hina.

Okrivljeni od 47 i 42 godine tužilaštvo tereti da su iz unutrašnjosti grobne komore uzeli fragment fine zdele iz metalnog doba, uzorke spaljene bronze i keltske novčiće i time nepovratno uništili arheološko nalazište od nacionalnog značaja i prouzrokovali neprocenjivu štetu.

Kradljivci su neovlašćeno ušli u istorijsku grobnicu, gde su priručnim alatom iskopali bunar i prodrli u unutrašnjost grobne komore, a potom su otkopali tunel dužine do 13 metara i iz unutrašnjosti grobne komore uzeli više predmeta neprocenjive vrednosti.

Varaždinska policija još je krajem 2019. osumnjičila dvojac da je od 2013. do 2016. neovlašćeno obavljao istraživačke radove i arheološka iskopavanja na praistorijskim nadgrobnim spomenicima u Gomiljanima na području arheološke zone Bistričak pa ih prijavila nadležnom državnom tužilaštvu zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova, prisvajanja kulturnog dobra i teške krađe.

Arheološka zona Bistričak u Jalžabetu, lokalnih naziva Pri Gomili i Breški spomenik je evropskog i svetskog značenja i jedna je od najvećih grobnih humki u srednjoj Evropi, promera oko 75 metara i sačuvane visine veće od osam metara, a datira iz starijeg gvozdenog doba.

Taj objekat zavidnih dimenzija i upečatljivog položaja na ravničarskom prostoru je, prema podacima iz Službenog vesnika Varaždinske županije, svojom neobičnošću i tajanstvenošću oduvek privlačio pažnju pa je kod domaćeg stanovništva potpirivao maštu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DENI

    28. decembar 2021 | 22:25

    Tako su i kauboji radili na divljem zapadu, nista novo jer je ex Yuga postala isto divlji zapad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA