≫ 

Plenković o nestanku Splićanina: Znam Matejevog oca, jako mi je žao

Premijer je izrazio žaljenje povodom nestanka Splićanina

  • 1
Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubasic

Hrvatski premijerAndrej Plenković predvodio je državnu delegaciju na tradicionalnom božićnom prijemu u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković".

Na pitanje da prokomentariše slučaj mladića iz Splita Mateja Periša, koji je nestao u Beogradu, premijer je kazao kako ne može ništa reći osim da izrazi žaljenje.

Rekao je da poznaje Matejevog oca i da mu je jako žao, prenosi Dnevnik.hr.

- Poznajem oca, jako mi je žao. U kontaktu sam od prvog trenutka oko toga. Prema ovome što dobijam, informacije, nemamo celinu šta se dogodilo. Ovog trenutku ne mogu komentarisati tuđe izjave. Meni je važno da saznamo šta se dogodilo - kazao je Plenković.

Matej Periš Foto: Facebook

Plenković je uz čestitke za Božić, poručio da će Hrvatska istrajati na normalizaciji odnosa sa Srbijom, kao i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektovana i da participira u političkom životu ove zemlje.

Plenković je prisutne na božićnom prijemu pozdravio tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi" i istakao:

- Kada gledam na ukupno postignuće parlamentarne većine koja daje ton hrvatskom društvu s političkim predstavnicima srpske manjine koji su, s ostalim manjinama, predstavnici vladajuće većine, mogu reći da smo se i pre krize vodili idejom da smanjimo polarizaciju u društvu, učinimo korake poštovanja, razumevanja, pijeteta i istine, ali isto tako da budemo okrenuti budućnosti i saradnji - rekao je on.

Taj politički okvir, prema rečima premijera Plenkovića, osnažen je u drugom mandatu i manifestira se u svemu što radimo.

- Pazimo da ne dižemo tenzije, nego da ih spuštamo. Gledamo da ne ostavljamo probleme koji su se akumulirali godinama, nego da ih rešimo dijalogom i saradnjom i to na celoj teritoriji Republike Hrvatske - naveo jej Plenković.

Istakao je da je ta vrsta politike dijaloga i uvažavanja je standard ispod kojeg se više ne sme i neće moći ići.

- Ne vide to svi na ovaj način kako ga vidimo mi, ali ćemo istrajati na tome. Istrajaćemo na obnovi Banije nakon razornog potresa, kao i na pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, istrajaćemo ćemo na procesuiranju svih koji su počinili ratne zločine jer oni ne zastarevaju, istrajaćemo na normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije kao i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektovana i da participira u političkom životu upravo onako kako to mi radimo - rekao je Plenković.

Jer, poručio je, ovo nije samo naša hrvatska kuća, nego je i evropska kuća sa svojim vrednostima i postignućima.

- Zbog toga u vremenu Božića pozivam sve da tome date svoj doprinos i postanete deo mozaika boljih odnosa da činimo život u Hrvatskoj boljim za sve - naveo je premijer.

Video: Sedmi dan potrage za nestalim mladićem iz Splita: Rečna policija i dalje češlja reku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Anja

    6. januar 2022 | 17:25

    DA SE TO DESILO NAŠEM SRBINU,NIKO GA NE BI TRAŽIO,JOS BI SLAVILI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA