≫ 

Rezultati istraživanja u Hrvatskoj: Skoro svaka treća osoba u ovoj zemlji prima penziju

Hrvatska ima i oko 180.000 građana koji penziju primaju u inostranstvu

  • 4
Starost Stari ljudi Stara osoba Stara Žena penzioner penzionerka Foto Mateja Beljan

Prema najnovijim demografskim podacima Hrvatska ima 1.234.991 korisnika penzionog osiguranja. Ako se uzme u obzir da ova zemlja ima 3.888.529 stanovnika, dolazi se do podatka da je skoro svaka treća osoba u ovoj zemlji koristi penziju. 

Naravno, treba uzeti u obzir i broj onih koji panziju primaju u inostranstvu, a njih je, kako je pisao portal Mirovina.hr, u oktobru 2021. godine bilo ukupno 181.000.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić rekao je da aktuelni podaci pokazuju da postojeći makroekonomski i demografski fundamenti ne ukazuju na mogućnost znatnog poboljšanja broja osiguranika i korisnika u periodu od narednih pet do deset godina.

- Navedene promene koje se odnose na pad stanovnika i radno sposobne snage, uz trenutno izrazito niske stope aktivnosti i zaposlenosti u poređenju sa zemljama Evrope  nizak BDP "per capita" ukazuju na dodatno opterećenje postojećeg penzionog sistema u vidu ograničenog potencijala za znatniji rast doprinosa za pokriće tekućih penzija, a naročito imaju negativan uticaj na mogućnost značajnijeg rasta penzija postojećih korisnika u terminima realne kupovne moći - navodi se u istraživanju, piše Index.

U istraživanju se pominje i predlog prilagođavanja postojećeg sistema, odnosno, navodi se kako bi od 2024. godine trebalo postupno smanjiti doprinose za prvi stupanjsve dok kroz 20 godina s postojećih 15 odsto bruto plate ne padnu na pet odsto bruto plate. Takođe, navodi se i kako treba povećati izdvajanja za privatnu penzionu štednju. I to tako što bi izdvajanja od 2024. sa postojećih pet odsto bruto plate u periodu od 20 godina porasla na 15 odsto.

Predlozi podrazumevaju i kako bi članovi obveznih penzionih fondova raspolagali finansijskim sredstvima, ali i kako bi se finansijska imovina nasleđivala posle smrti korisnika.

Inače, celo istraživanje možete pogledati ovde.

Video: Godine su samo broj: Penzioner (68) vežba kao pravi gimnastičar, omladina mu zavidi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    16. januar 2022 | 07:02

    Ti koji primaju penziju u inostranstvu su ovi dodjosi koji su kod nas a i dalje vole hrvatski pasoš i drzavljanstvo.

  • Samurai

    16. januar 2022 | 16:27

    Kladim se da tih 180.000,00 hrvatskih penzionera živi u BIH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA