• 0

U bolnici u Doboju udvostručen broj pacijenta: Na kovid odeljenju leče i jednomesečne bebe

Lekari napominju da je, trenutno, nešto manji broj kritično obolelih, odnosno pacijenata koji zahtevaju lečenje u jedinicama intenzivne nege

  • 0
Korona Virus Bosna Bolnica

Foto: Tanjug/AP/Kemal Softić

U kovid odeljenjima dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka" poslednjih dana je, u odnosu na kraj decembra, udvostručen broj pacijenata.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno su hospitalizovana 103 kovid pacijenata, a 31. decembra 2021. bilo ih je 49.

- Porast broja pacijenata je primetan od početka januara, zbog pojave omikron soja, koji je mutirani i zarazniji, te je našao način da zaobiđe i prirodni i vakcinalni imunitet. Tome treba dodati i nepoštovanje epidemioloških mera - kažu za Srpskainfo u dobojskoj Bolnici.

Oni dodaju da se radi o srednje teškim i teškim kliničkim oblicima bolesti.

- Među hospitalizovanim pacijentima u dobojskoj Bolnici uglavnom se nalaze pacijenti starije životne dobi i sa komorbiditetima, kao što su pacijenti na programu hronične hemodijalize, onkološki, pacijenti oboleli od dijabetesa i drugih teških bolesti. Pojavom omikron soja, prvi put smo lečili i jednomesečne bebe. Među pacijentima preovladavaju nevakcinisane osobe, koje su u većem riziku od težih formi bolesti, komplikacija i neizvjesnog ishoda lečenja. Kod vakcinisanih osoba tok bolesti je predvidiv, kraći je boravak u bolnici i brži oporavak -  naglašavaju u dobojskoj bolnici.

Lekari napominju da je, trenutno, nešto manji broj kritično obolelih, odnosno pacijenata koji zahtevaju lečenje u jedinicama intenzivne nege.

– U odnosu na ranije talase, za ovaj kratki vremenski period primećujemo da se pojedini pacijenti brže oporavljaju, ali i da se hospitalizuju pacijenti koji boluju od teških bolesti, a sada su zaraženi i novim korona virusom. Kod takvih pacijenata virus lako pronalazi način da ih zarazi. Omikron soj korona virusa ne sme da nas zavarava time što kod većine pacijenata izaziva tegobe na gornjim respiratornim putevima i što se kod nekih pacijenata bolest tu i završava. Delta soj korona virusa jeste smrtonosniji virus, za razliku od omikron soja koji kraće cirkuliše u populaciji - ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaju da, uopšteno govoreći, povećan broj zaraženih ljudi u populaciji neminovno dovodi i do povećanog zaražavanja i obolevanja ranjivih grupa stanovništva, a samim tim i do povećanog broja hospitalizovanih i opterećenja bolničkog sektora.

- Jedini način da pobedimo kovid 19, jeste masovna vakcinacija stanovništva kao što se to, više puta do sada, pokazalo u prošlosti - poručuju iz ove bolnice.

Video: Pluća su joj bila bela: Preminula porodilja u Kragujevcu, imala je koronu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima