≫ 

"Vraćamo dug": Ubijena porodica Zec mogla bi uskoro da dobije ulicu ili trg u Zagrebu

Zagreb bi uskoro mogao da dobije i ulicu nazvanu po nedavno preminuloj Ankici Lepej, jednoj od prvih uzbunjivačica u Hrvatskoj

  • 6
Mihajlo, Marija i Aleksandra Zec Foto: Privatna arhiva

Poslanica Nove levice u hrvatskom Saboru Rada Borić najavila je na svom Fejsbuk profilu da bi Zagreb uskoro mogao da dobije ulicu nazvanu po nedavno preminuloj Ankici Lepej, jednoj od prvih uzbunjivačica u Hrvatskoj,

Svoju ulicu ili trg bi mogla da dobije i porodica Zec koju su pre 30 godina ubili pripadnici jedinice Tomislava Merčepa. Oni su u ponedeljak uvršćeni u Fond imena, kaže Borić, aktuelna predsednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

"Juče smo na trećoj sednici Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba u Fond imena upisali Ankicu Lepej i porodicu Zec.

"Potrudićemo se da pronađemo adekvatnu javnu površinu kako bismo odali počast našoj hrabroj sugrađanki i zabeležili tragičnu smrt porodice Zec. Oba će imenovanja biti podsetnik za snaženje demokratije i politike nenasilja", piše Borić.

Dodala je i da se imenovanjem parka Oti Berger vraća dug znamenitoj dizajnerki, umetnici tekstila i predavačici u Bauhausu, koja je ubijena, kao i njena porodica, u Aušvicu 1944. godine, prenosi Index.

Podsetimo, pre nešto više od 30 godina, u noći 7. na 8. decembar 1991, pripadnici rezervne jedinice MUP-a Hrvatske, kojom je komandovao Tomislav Merčep, ubili su srpsku porodicu Zec.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu i tamo ih pogubili. Nakon smaknuća, mrtva tela su prekrili smećem. Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan uspeli su da prežive, jer su se posakrivali po kući i tako promakli ubicama.

Video: Doneta tela ubijene porodice Đokić: Dopremljena su u kuću Goranove majke u selu Moravac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borivoje

    3. februar 2022 | 07:25

    I onda kažu Srbi počeli rat u Bosni, Srbi počeli rat u hrvatskoj. A prve žrtve pre izbijanja sukoba su bili ko drugi nego Srbi. Ali o tome niko ne govori...

  • Prokleti ustase

    3. februar 2022 | 07:42

    sta uradise

  • Saša

    3. februar 2022 | 07:53

    To bi nažalost samo bilo pitanje vremena kada će biti oskrnavljeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA